De fietscursisten met rechts Baker Baker en achternaast hem Bert Tijssen
De fietscursisten met rechts Baker Baker en achternaast hem Bert Tijssen (foto: Maarten van Gemert)

Statushouders leggen fietscursus met succes af en ontvangen diploma

Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
IJSSELMUIDEN – Een groep van acht statushouders heeft via Stichting Welzijn (WijZ) een fietscursus gevolgd. Met goed gevolg al kreeg nog niet iedereen een diploma. Sommige dingen blijven moeilijk. In april is er een vervolgcursus waarvoor WijZ nog fietsen en vrijwilligers zoekt. Bert Tijssen belooft met minimaal drie andere, nieuwe vrijwilligers terug te komen.

„Alles in Nederland is gericht op fietsen maar voor nieuwe Nederlanders is het heel ingewikkeld,” vertelt Tijssen die met veel plezier de groep begeleidde. Samen met Baker, ook vrijwilliger, en onder professionele aansturing van Astrid Windt. Na maanden oefenen volgde een ’examen’ in het dorp en daarbuiten.

Fietscursus
In onder andere Kampen en Raalte organiseert WijZ fietslessen voor statushouders. Windt heeft een verkeerseducatieburo in Heerde en neemt vaker dergelijke projecten voor haar rekening. Die kunnen uiteenlopen van verkeersexamens afleggen tot het geven van fietstraining en -voorlichting. Bij statushouders begint het leren fietsen vanaf het begin (lees: opstappen). Zoals fietsen in Nederland met de paplepel ingegeven wordt, is uniek in de wereld. Thijssen vertelt niet voor niets hoe deze cursus bij hem herinneringen opriep aan de tijd dat hij zijn kinderen leerde fietsen.
Samen met WijZ begon Windt in het voorjaar met fietslessen voor nieuwkomers in gemeente Kampen. De laatste maanden had ze drie vaste vrijwilligers. Kawa haalde mensen op met de auto als ze verder weg van Het Lokaal woonden. Bert en Baker hielpen de cursisten en fietsten mee. De dubbele naam van Baker Baker verraadt zijn buitenlandse afkomst. Inmiddels woont hij al zestien jaar in Nederland en hij kon als tolk voor bijvoorbeeld Arabisch fungeren. Beiden zijn enthousiast. Esther de Ruiter (WijZ) kende Baker al en Bert hoorde het via de kerk. Het bleek meer dan meefietsen te zijn en ook lesgeven in te houden.

Oefenen
Voor alle deelnemers luidt het devies: blijven oefenen. De fietsen zijn deels geschonken en deels had Rasoul ze staan. Hij zit met zijn fietsenmakerij in Het Lokaal, waar WijZ IJsselmuiden kantoor houdt, dus die samenwerking was snel gelegd. Naast vrijwilligers voor de vervolgcursus in april, zijn fietsen ook welkom. Voor beide kan contact opgenomen worden met Esther de Ruiter via e.deruiter@wijz.nu.
Alle deelnemers kregen een diploma. Of certificaat. In dat geval stonden de geslaagde onderdelen aangevinkt. De hand uitsteken of achterom kijken, terwijl je fietst, valt nog niet altijd mee. En rotondes blijven eng.
In mei werden in Raalte de deelnamebewijzen uitgereikt door een wethouder. Begin deze maand kregen de Kamper deelnemers aan de fietscursus van WijZ die uit handen van de cursusleidster. Het initiatief voor de fietscursus kwam van de gemeente. Vluchtelingenwerk verzorgt de huisvesting van statushouders maar fietsen is ook wel zo handig om te leren. De slotconclusie van Bert Tijssen mogen onze nieuwe landgenoten zelf leren: „Wij Nederlanders weten alles van fietsen en hoe ons in het verkeer te bewegen. En we weten ook precies hoe we het moeten doen zoals het niet mag.”

Astrid van der Windt reikt bij de kerstboom het fietsdiploma uit (foto: Maarten van Gemert)

..