Van Zuiden maakt de winnende treffer.
Van Zuiden maakt de winnende treffer. Foto: Tennekes

Go-Ahead Kampen verslaat met tien man en nodige moeite Quick 1888 in bekerduel

(door Arjan Knul)

KAMPEN - Met een moeizame 2-1 zege op Quick 1888 is Go-Ahead Kampen zaterdag een ronde verder gekomen in de beker. Kelvin Groothand en Tristan van Zuiden scoorden voor de Kamper voetbalploeg. Dit nadat Go-Ahead vanaf de 35e minuut met 10 man speelde, omdat Dennis van der Wal een rode kaart (twee keer geel) ontving voor te heftig protesteren aan het adres van scheidsrechter O’ Neil.

Go-Ahead nam vanaf de aftrap direct het initiatief in de wedstrijd. De ploeg zocht een opening met snelle combinaties om de aanvallers in stelling te brengen en Quick 1888 te overspelen. Dit was het spelbeeld wat je mocht verwachten, maar Quick liet zich niet imponeren en kwam er door rustig positiespel goed uit. Dit resulteerde in de 6e minuut in een vrije kans voor Quick-middenvelder en aanvoerder Jonathan Quaye. Omdat Quick er voor koos om positiedekking toe te passen op de aanvalsgolven van Go-Ahead was er in de omschakeling veel ruimte om te voetballen voor beide teams op het middenveld en ontstond daardoor een levendige wedstrijd. In de 9e minuut was er weer een vlot lopende aanval van Go-Ahead via de zijkant, met een prima voorzet van linkervleugel verdediger Bram van Enk op Groothand en diens mooie boogbal over de keeper van Quick betekende de 1-0 voorsprong voor de thuisploeg.

Gelijkmaker

Quick reageerde vanaf de aftrap met een opnieuw zorgvuldig opgebouwde aanval over veel schijven en uiteindelijk met een hoge voorzet bij de tweede paal en de 1-1 gelijkmaker was een feit. De wedstrijd kabbelde daarna wat voort, met nog wel een afgekeurde goal van Quick voor buitenspel in de 27e minuut. Aan de andere kant van het veld bracht een diepe bal van Go-Ahead Wilbert Wessels alleen voor de doelman van Quick. Wessels koos voor de vrijstaande Nico Veldman, maar een attente verdediger van Quick bracht redding op de doellijn. In de 35e minuut ontstond er de commotie vanwege de rode kaart van Van der Wal. Die liet nadrukkelijk in woord en gebaar weten aan de scheidsrechter het niet eens te zijn met het feit dat deze geen vrije trap toekende na een vermeende overtreding bij een duel op het middenveld. Hij kon vertrekken. Na een afkoelingsperiode werd de wedstrijd voortgezet en veranderde er eigenlijk weinig in het spel van beide ploegen. Quick wist zich niet echt raad met het overtal en bleek in de tweede helft veel kracht te hebben gebruikt. Go-Ahead speelde wat voorzichtiger vanaf eigen helft, met een prima voetballende Rutger Koopman voor Van der Wal in het centrum van de defensie. In de 79e minuut kwam de winnende treffer voor Go-Ahead letterlijk uit de lucht vallen. Een hoge bal in de zestien meter van Quick werd door de doelman niet goed ingeschat en Van Zuiden reageerde attent door de bal in het lege doel te koppen. Go-Ahead-trainer Erwin Brem was na afloop tevreden over de geleverde teamprestatie. "Van Go-Ahead wordt verwacht dat we van een derdeklasser winnen, maar als ik zie hoe goed die ploeg positioneel staat is het geen team om te onderschatten." Het wegsturen van Van der Wal door de arbiter vond Brem overtrokken. "Dennis reageerde wat emotioneel, maar heeft in mijn ogen niets gezegd waarvoor hij twee keer geel had moeten krijgen. Een extra waarschuwing was meer op zijn plaats geweest."