Fototentoonstelling over relatie met Nederlands-Indië

KAMPEN - Donderdag 15 december IS de fototentoonstelling ‘Ogen die Spreken' geopend over de relatie van Nederland met de voormalige kolonie Nederlands-Indië. 

Bezoekers beleven deze relatie door de ogen van verschillende mensen met een Indische achtergrond, onder wie twee Kampenaren. De portretten zijn te zien bij het Indiëmonument in het Stadspark en bij het hek van de Stadskazerne.
Eén op de vijf Nederlanders heeft een directe relatie met Nederlands-Indië. Hierdoor is de voormalige kolonie nog steeds van invloed op de samenleving. De één maakt bijvoorbeeld elke week een oosters familiegerecht, terwijl de ander de last van een oorlogsverleden met zich meedraagt. In de fototentoonstelling ‘Ogen die Spreken' vertellen ruim veertig mensen over hun band met het land.
Nynke van der Wal van Stedelijk Museum Kampen, één van de initiatiefnemers: "In ons museum delen we verhalen over Kampen en Kampenaren. De gebeurtenissen in Nederlands-Indië, waarbij we als stad op zowel economisch als militair vlak betrokken waren, horen daarbij. Door verschillende perspectieven te belichten, leren we de historie beter te begrijpen.” ‘Ogen die Spreken' stond eind 2021 in Park Eekhout in Zwolle. Nu de fototentoonstelling naar Kampen verhuist, zijn er verhalen van twee Kampenaren toegevoegd. "Hierdoor komt het verleden nóg dichterbij”, zegt Nynke. "We hopen dat de verhalen voor nieuwe inzichten zorgen. Om extra verdieping te bieden, organiseren we in maart 2023 een symposium.” De fototentoonstelling is tot eind maart 2023 te zien bij het Indiëmonument in het Stadspark.