Brede steun D66-initiatief

KAMPEN - De gehele Kamper gemeenteraad steunde afgelopen week het voorstel van D66 voor een werkbonus. 

Door dit initiatief wordt het in de toekomst gemakkelijker en aantrekkelijker voor mensen in de bijstand om in deeltijd te gaan werken. Het college gaat het plan nu verder uitwerken.
Op dit moment zijn er veel obstakels als je vanuit een bijstandsuitkering in deeltijd wilt gaan werken. Er zijn nauwelijk financiële prikkels en je loopt het risico dat je je huur- of zorgtoeslag verliest of zelfs moet terugbetalen. Om deze obstakels weg te nemen presenteerde de Kamper D66-fractie het plan voor een werkbonus. De werkbonus is een premie die je als bijstandsgerechtigde krijgt als je parttime werkt. Hoe meer en hoe langer je werkt, hoe hoger deze is. De opgebouwde werkbonus wordt twee keer per jaar uitbetaald en hoeft niet te worden verrekend met de belastingdienst.

Volgens fractievoorzitter Gerben Wijnja neemt de Werkbonus een belangrijk obstakel weg om geleidelijk weer mee te doen in het arbeidsproces. "Met de werkbonus lopen mensen niet meer het gevaar dat ze toeslagen moeten terugbetalen. Veel mensen met een bijstandsuitkeringen willen graag beginnen met deeltijdwerk maar durven dat nu niet, bang van om van een koude kermis terug te komen. Met ons voorstel halen we obstakels weg en laten we werken meer lonen. ”