Afbeelding
Foto Tennekes

Koppermaandagprent luidt nieuwe jaar in bij Grafiekwerkplaats

Algemeen

KAMPEN - Amarins Yntema en Valeria Vangelista zijn de makers van de tweede editie van de Kopperprent die jaarlijks in de Grafiekwerkplaats van Quintus wordt gedrukt. Vorig jaar werd de eeuwenoude traditie van Koppermaandag nieuw leven in geblazen door Jan Nuij en Tim Kok.

Koppermaandag is een traditionele feestdag voor de gilden. Binnen de grafische industrie werd om het nieuwe jaar in te luiden een koppermaandagprent uitgegeven. Vroeger werd de opbrengst verbrast maar in dit geval wordt de opbrengst gebruikt om deze traditie voort te zetten en komt het ten goede van een nieuw collectief voor professionele druk-kunstenaars/makers.

Alles komt voor elkaar

Tijdens een onderzoek om te begrijpen wat deze traditie precies inhoudt, kwamen wij erachter dat op een koppermaandagprent vaak een bepaalde wens voor het nieuwe jaar wordt afgedrukt. Dit hebben wij als uitgangspunt voor ons ontwerp genomen. De titel “Alles komt voor elkaar” hebben wij gekozen omdat het multi-interpretabel is. Deze gerust-stellende zin past in veel verschillende contexten. De tekst is door middel van de zeefdruk techniek gedrukt.

Overlappend met de tekst hebben wij 2 vlakken gedrukt. We hebben deels over de tekst heen gedrukt om de tekst niet te overheersend te laten zijn in de compositie.De derde en laatste drukgang zijn de planten. Deze hebben wij met linoleum gedrukt. We wilden planten afbeelden als symbool van groei, hoop en vertrouwen. De natuur volgt haar natuurlijke proces zonder haast of stress. Alles komt voor elkaar zoals het bedoeld is.

Immaterieel Erfgoed 2021Afgelopen jaar is de drukkunst bijgeschreven in het Inventaris van Immaterieel Erfgoed Nederland. Dit is voor ons als makers van drukkunst heel goed nieuws. Het geeft ons nog meer energie drukkunst te maken en onze passie ervoor te delen. Koppermaandagprent Kopen?De prenten in gelimiteerde oplage zijn te koop voor €60,- per prent. De afmeting is 50x35cm. De opbrengst wordt gedeeld met het GrafiekNUL38. Wil je deze leuke prent in huis hebben en het collectief steunen?Neem contact op via site: www.amarinsyntema.nl/koppermaandag of mail: valev91@msn.com.

Nick de Vries