Samen een boek uitzoeken in een Zwerfboekenkast
Samen een boek uitzoeken in een Zwerfboekenkast (archieffoto: Maarten van Gemert)

Steunouders gezocht om gezinnen te ontlasten

Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De zorg voor kinderen kan door (persoonlijke) omstandigheden af en toe even teveel worden. Dan kan een beroep gedaan worden op zogeheten steunouders. In Kampen draait dat initiatief nu ruim vier jaar. Vanuit gemeente Kampen bemiddelen twee coördinatoren tussen zogeheten steunouders en vraagouders. Zij zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers om gezinnen, die het moeilijk hebben, overeind te houden.

Onder de paraplu van Steunouder NL doen op dit moment 38 gemeenten in Nederland mee. Vanuit de gemeenten bemiddelen één of meer coördinatoren tussen vraag- en steunouders. Gemeente Kampen is op zoek naar nieuwe vrijwilligers want, mede onder invloed van de heersende coronacrisis, neemt de vraag toe maar het aanbod af.

Decentralisatie
Een veel besproken onderwerp binnen de gemeentepolitiek is de decentralisatie van de jeugdhulp naar de gemeente zonder een toereikend budget. Om te bezuinigingen kwam Trias Jeugdhulp met het idee om aan te haken bij Steunouder NL. Binnen de gemeente pakten Annet Horst en Adri van der Weerd dit op. Beide coördinatrices zijn afkomstig uit de jeugdzorg. Na een pilot van twee jaar werd het initiatief voortgezet met een vast aanbod van gemeente Kampen dat tweejaarlijks wordt geëvalueerd.
Op dit moment is er een kleine wachtlijst en worden er nieuwe steunouders gezocht. De aanmeldingen lopen terug terwijl de vraag juist toeneemt. Die vraag kan variëren van de kinderen van school halen tot bijvoorbeeld samen naar de kinderboerderij, de natuurspeelplaats of het voedselpark in het Groene Hart of in Brunnepe te gaan. Daarmee wordt de vraagouder ontlast.

Ondersteuning
Om allerlei redenen kunnen ouders in de knel komen. Drukte op het werk, kort op elkaar meerdere kinderen gekregen of psychische problemen, bijvoorbeeld door de heersende coronacrisis. Annet en Adri gaan in gesprek met de vraagouders en zoeken naar steunouders waarmee een klik kan ontstaan. Veel mensen hebben een eigen netwerk om op terug te vallen maar soms is dat niet beschikbaar. De individualisering van de maatschappij draagt daar ook niet aan bij.
Steunouders hoeven niet als stel te fungeren. Hij of zij mag ook alleen beschikbaar zijn en hoeft niet per se zelf kinderen te hebben. Een VOG (bewijs van goed gedrag) is wel een vereiste maar allereerst moet de kennismaking bevallen waarna de nieuwe steunouders ook een korte training krijgen.

Bemiddeling
De begeleiding van Annet en Adri loopt uiteen van negen maanden tot een jaar. „Het mooiste is, maar dat hoeft helemaal niet hoor, als ze elkaar dan in hun netwerk hebben opgenomen,” vertelt Adri. Verantwoordelijk wethouder Bas Wonink formuleert het aldus: „Hoe mooi is het om laagdrempelig iets te kunnen betekenen voor een ander gezin? Met de inzet van een steunouder wordt voorkomen dat gezinnen het nog zwaarder krijgen en de weg terug nog langer en moeilijker wordt.”
Een bijkomend positief aspect voor de gemeente is de preventieve werking. Gemeente en hulpverlening zijn het liefst zo vroeg mogelijk bij (mogelijke) probleemsituaties. Met Steunouders wordt ook de inzet van professionele hulp niet onnodig groot. De animo voor steunouders is goed. Nu alleen nog net een paar vrijwilligers meer.


Samen marshmallows snoepen bij voedselpark De Groene Brunneper (archieffoto: Maarten van Gemert)