Afbeelding
Gerrit de Groot

Dorpskalender ’s Heerenbroek 2022 uiting van saamhorigheid in het dorp

’S-HEERENBROEK - Ook in 2022 blijft ’s-Heerenbroek weer bij de tijd met haar eigen dorpskalender. De kalender voor het dorp en door het dorp is al sinds 2011 een groot succes en behaalde zelfs de landelijke televisie. 

De kalender wordt sinds jaar en dag gemaakt door dorpsbewoner Cré de Groot die nu deze krant op de mat valt haar tachtigste verjaardag viert, gefeliciteerd! De kalender is één van de uitingen van saamhorigheid in het dorp. Op de foto’s worden jaarlijks de dorpelingen getoond, dit jaar zijn dat foto’s uit het dagelijks leven, van nu en vroeger. De kalender vindt gretig aftrek in het dorp en de opbrengst gaat naar museum de Kroon. 

Jacolien van de Wetering- de Groot, gemeenteraadslid in de lokale politiek (CDA), is trots op de saamhorigheid in haar dorpje en met name op de kalender die door haar eigen moeder gemaakt wordt. “Na een Oranjefeest in 2011 opperden wij voor de grap het idee van de kalender. De eerste editie was een speciale mannenkalender. Het jaar daarop volgde een vrouwenkalender gemaakt samen met een professionele fotograaf. Deze was een daverend succes en we haalden er zelfs het landelijke nieuws mee. De kalender is een begrip in het dorp en ook van deze editie zijn er alweer 80 verkocht.”

Van de Wetering- de Groot geniet erg van de daadkracht en de saamhorigheid in haar dorpje, waarvan het succes van de kalender een voorbeeld is. Een ander voorbeeld is de Oudjaarsactie die in het dorp gehouden werd door de jeugd. Zij gingen snert rondbrengen bij 70-plussers. "Het geeft verbinding tussen jong en oud. Wij proberen dat in het dorp op verschillende manieren te doen. Ik ben zo trots op de jongens en het werd enorm gewaardeerd. Op dat soort momenten bin ík extra blij met mien durp.”

Cré, de maker, is nu tachtig. Denkt ze nooit aan stoppen? “Soms wel, want het is enorm veel werk”, aldus haar dochter. “Aan de andere kant er zijn nog ideeën genoeg. Dus wie weet. De eerste foto’s zijn in ieder geval alweer gemaakt.”