In oktober 2011 raakte de weg bezaaid met slachtafval door een gekantelde vrachtwagen.
In oktober 2011 raakte de weg bezaaid met slachtafval door een gekantelde vrachtwagen. Foto: Stefan Verkerk

‘Familieleden rijden liever een eind om dan dat ze de N50 gebruiken'

(door Leo Polhuijs) 

KAMPEN – De dodenweg wordt hij in de media doorgaans genoemd: de N50. Een afschrikwekkende naam, voor een weg die naar verluid uit angst gemeden wordt. Toch zijn er genoeg automobilisten die geen problemen met deze weg hebben, anders stond het er niet iedere dag vol. Zijn er daadwerkelijk mensen die hem mijden vanwege het hoge aantal ongelukken? De Brug stelde willekeurige Kampenaren wat vragen.

Inge van der Kooi uit Kampen Zuid vindt rijden op de N50 ‘altijd spannend’. Ze moet voor haar werk regelmatig de weg op. “Ik ben iedere keer weer heel voorzichtig. Het probleem is volgens mij dat auto’s elkaar op een groot deel van het traject rechtstreeks tegenkomen. 

Er zit in het gedeelte tussen Kampen en de polder geen tussenscheiding. En als er dan wordt ingehaald, of iemand wordt bijvoorbeeld onwel, kan het heel erg misgaan en raak je direct een tegemoetkomende auto. Het zou fijn zijn als er op het stuk weg richting polder een rijbaanscheiding komt. Hierbij komen nog de files, die zich vooral voordoen op het stuk tussen Kampen en de polder. Ik hoor regelmatig van mensen dat ze de N50 liever mijden. Ze rijden liever een eind om.”

Stuk beton

Ricardo Dekkers durft zijn auto nog wel richting N50 te sturen. Dat zal ook wel moeten, want hij heeft de N50 nodig om naar zijn werk te komen. 

Bijna alle botsingen zijn frontaal. Daarom kan een afscheiding al veel helpen.

“Bijna alle botsingen zijn frontaal. Daarom kan een afscheiding al veel helpen. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een stuk beton tussen de rijbanen aan te leggen? Dat hoeft relatief gezien niet zoveel te kosten en kan toch redelijk snel zonder dat meteen de hele weg op de kop wordt gegooid?”

Superalert

Een buurvrouw die niet met de naam in de krant wil, durft de beruchte weg nog wel te gebruiken, maar is superalert. “Ik ben mede door de nabijheid van de weg in deze wijk gaan wonen en gebruik voor mijn werk dagelijks het stukje tussen Kampen Zuid en afslag Kampen, dus dat is gelukkig maar kort. Terug neem ik trouwens meestal de route door Kampen zelf, omdat er aan het eind van de dag altijd files staan, maar ook in verband met de onveiligheid. Als het zo druk is, is de kans op ongelukken toch groter, denk ik.”

Joey van Dijk is iets minder bang uitgevallen dan zijn vrouw Lisa. “Maar het is wel oppassen geblazen, je moet gewoon goed uitkijken”.  Lisa: “Bij mij in de familie zeggen ze dat de N50 te gevaarlijk is geworden. Mijn familieleden rijden liever een eind om dan dat ze de N50 gebruiken. Sinds wij een kind hebben, zijn we extra voorzichtig. Vanuit ons huis horen we regelmatig ambulances loeien”.

Ferry van Dijk maakt ook regelmatig gebruik van autoweg. Hij denkt dat verdubbeling van het aantal rijbanen de beste oplossing is. “Er moet wel iets veranderen, want er gebeuren teveel ongelukken”. 

Van oktober tot december vonden er op de N50 vijf ongevallen plaats. In januari stond een stuk in De Stentor waarin Bert Boerman stelde liever vandaag dan morgen geld over te maken naar Den Haag om bij te dragen aan de aanpak van de weg. 

Sinds wij een kind hebben, zijn we extra voorzichtig.

De gemeenten Kampen, Dronten en Zwolle en de provincies Overijssel en Flevoland willen dat de N50 zo snel mogelijk wordt aangepakt. In 2017 heeft minister Van Nieuwenhuizen de startbeslissing gemaakt voor de aanpak van het drukste traject van de N50 Kampen - Kampen Zuid, maar er nog niet veel schot in de zaak. Wie kijkt op de site van Rijkswaterstaat leest het volgende: op dit moment is er geen actuele planning voor de verbreding van de N50 tussen Kampen en Kampen-zuid.