Afbeelding
Foto: Barry Kiel

Na veertig jaar stopt Seinen Meubelen in IJsselmuiden

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Binnenkort komt er einde aan een mooie stukje detailhandelsgeschiedenis in IJsselmuiden. Na ruim 40 jaar verdwijnt Seinen Meubelen uit IJsselmuiden. “Ik sluit een belangrijk hoofdstuk in mijn leven af”, aldus Jan Willem Seinen.

"Het heeft me erg geraakt, maar na een lang traject heb ik begin dit jaar de knoop doorgehakt en de zaak in IJsselmuiden verkocht. Ik ben met diverse overnamekandidaten in gesprek geweest en uiteindelijk kwamen we er niet uit", zegt Jan Willem. 

Samen met zijn vrouw Klaasje heeft hij drie dochters, maar zij zijn op andere vakgebieden actief en hadden niet de ambitie de zaak over te nemen. Jan Willem heeft een hectische tijd achter de rug en is blij dat de kogel nu door de kerk is. "Ik word in april 74 jaar en dan moet je een keer stoppen. Ik zit hier nu al ruim 40 jaar en ik heb het meeste brood al op", zegt hij met een lach. 

In zijn jonge jaren leek het er helemaal niet op dat Jan Willem in de detailhandel terecht zou komen. “Ik heb zestien jaar in de bouw gewerkt”, vertelt hij. Zijn broers Jan Thijs en Willem werkten bij Buisman, een woningstoffeerder in Nieuwleusen. “Willem was een echte vakman op het gebied van stofferen. Jan Thijs was meer een handelaar. Hij kocht gebruikte meubels en verkocht die vervolgens bij mijn vader en moeder. Als er iets gerepareerd moest worden, dan was Willem de stoffeerder. Samen deden ze die handel.” 

Uiteindelijk werd de sprong gemaakt naar de verkoop van nieuwe meubels. "Dat ging niet eenvoudig. Ze hebben eerst een grote directiekeet gekocht. Die heb ik geplaatst ”, aldus Jan Willem. "Toen kwam het idee om een hal te plaatsen. 'Dat mag best, maar dan moet Jan Willem erbij in. Alle drie of niks', zei m'n moeder. Toen is de hal neergezet in Nieuwleusen.” 

Ik wil altijd het eerlijke verhaal vertellen. Ik heb nooit een klant besodemieterd.

Het bedrijf Gebr. Seinen Meubelen was geboren. Dit werd een groot succes. In 1982 besloot Jan Willem een extra vestiging in IJsselmuiden te starten in de oude kistenfabriek van Van Veen aan de Trekvaart. "Ik was altijd aan het werk en ook dit werd een succes." December 2001 verhuisde Seinen Meubelen naar de huidige locatie aan Tasveld op Zendijk. “Ik heb het zelf laten bouwen en ging hierbij van 1200 naar 5000 vierkante meter. Zo kon ik de collectie flink uitbreiden.” Seinen heeft het vak zien veranderen. Degelijke eikenhouten meubelen maakten plaats voor 'strakkere' modellen. Daarnaast heeft internet veel impact gehad. "Een kwart van alle meubelen in Nederland wordt tegenwoordig verkocht via internet."

Seinen Meubelen groeide uit tot een succesnummer. Wat is het geheim? “Je moet voelen wat de klant wil en goed observeren. En de tijd nemen voor je klanten, een goede prijs hanteren en altijd een eerlijk verhaal vertellen. Openheid, vertrouwen, een goede kwaliteit en service hebben bij mij altijd voorop gestaan. Ik heb fijne contacten gehad met mijn klanten." 

Jan Willem en Klaasje willen dan ook alle klanten en contacten hartelijk bedanken voor het vertrouwen en de fijne samenwerking. In ruim 40 jaar is een mooi hoofdstuk geschreven, maar het verhaal in IJsselmuiden is afgerond. Jan Willem benadrukt dat de vestiging in Nieuwleusen gewoon open blijft en doorgaat onder de naam Seinen Meubelen. In de vestiging te IJsselmuiden start vanaf donderdag een leegverkoop met flinke kortingen, behartigd door een externe partij.