Vooraf waren de verwachtingen niet hooggespannen, maar Reflex won en pakte belangrijke punten.
Vooraf waren de verwachtingen niet hooggespannen, maar Reflex won en pakte belangrijke punten. Foto Tennekes

Tevredenheid over herstart competitie en zorgen over de toekomst bij mannen Reflex

Sport

KAMPEN - De volleyballers van Zalsman pakten afgelopen zaterdag de draad weer op in de competitie. De herstart verliep naar behoren met een winstpartij (3-1) tegen Rabobank Orion Volleybal Doetinchem 2. Door deze zege klom Reflex naar de vijfde plek in de topdivisie. Dat leidde tot tevredenheid, maar er zijn ook zorgen over de toekomst.

Achter de schermen is Reflex al druk bezig met volgend seizoen. Reflex-aanvoerder Sandor van Straten zit niet meer in de technische commissie, maar is als adviseur wel nauw betrokken bij alles. Hij maakt zich zorgen. 

“We moeten oppassen dat alles straks niet als een kaartenhuis in elkaar valt. Het is heel wankel. De vraag is wat Reflex wil. We hebben best een team op leeftijd. Erik Huisken en Niels van Beek spelen hier al vijftien jaar en ik al veertien seizoenen. Wil je doorgaan met deze groep?  Of wil je verder met jonge spelers uit de regio? Dan moet je het over een andere boeg gooien.” 

Volgens Van Straten liggen er verschillende plannen klaar. “We willen ook voor komend seizoen een goed topdivisieteam neerzetten, maar wel met wat verjonging. Er is nog veel werk te verzetten. Ik hoop dat het wordt opgelost, maar ik maak me wel zorgen.” Van Straten is er voorstander van om de krachten te bundelen met Set-Up uit IJsselmuiden. “’Voeg het samen. Samen sta je sterker”, aldus Van Straten, die niet weet of hij volgend seizoen nog doorgaat. “Ik moet nu met de rem erop spelen. Is dat nog wel leuk? Misschien gaan Erik en Niels nog een jaartje door, maar als ze gaan stoppen? Is het nog leuk als je maten stoppen? Zoals ik al zei, het is allemaal wankel.”

Reflex won de eerste twee sets. Daarna ging het minder. Reflex keek in de derde set al snel tegen een 1-7 achterstand aan. “Dat deden we onszelf aan. We peerden de ballen er niet in. Dan geef je de tegenstander vertrouwen”, aldus Van Straten. Reflex stond onder druk en kwam er lange tijd niet aan te pas. In het slot kwam de ploeg nog wel wat terug, maar de bezoekers uit Doetinchem pakten deze set (16-25). Daarna pakte Reflex de vierde set met een belangrijke rol voor Thomas Botter. In zijn servicebeurt tilde Reflex de stand van 18-18 aar 25-18, waarbij Botter zorgde voor het beslissende punt. “Alle credits voor Botter. Wat hij liet zien was grandioos. Ik was blij verrast vandaag. We hebben maar drie keer getraind en een oefenpotje gespeeld. Toch hebben we ons eigen niveau gehaald. Als dat lukt, kun je zien dat we goed kunnen volleyballen. Dit moet vertrouwen geven voor de volgende wedstrijd. Zaterdag moeten we naar Assen. Dan spelen we tegen het team van Henk (oud Reflex-trainer Henk Gootjes, red.)”, aldus Van Straten.

Dit seizoen speelt Van Straten als libero. En dat komt nu eigenlijk wel goed uit. Eerder dit seizoen raakte hij weer geblesseerd aan zijn knie. Ik sprong en bij de landing voelde ik een knik in mijn knie”, aldus Van Straten. Uiteindelijk bleek er een nieuw scheurtje in zijn meniscus te zitten. Hij was zes weken uitgeschakeld. “Ik kan nu niet meer springen. Daarom is het spelen als libero een mooie oplossing. Als libero vind ik de trainingen minder, maar in wedstrijden is het leuk. Je focust je op andere dingen. Als libero heb je een meer sturende functie. Dat ligt me wel, maar ik speel toch liever als passer/loper.”



Gerard Meijeringh