Zoek de patroonheilige van oorziektes
Zoek de patroonheilige van oorziektes (bron: instagram)

Kamper musea zetten de deuren weer open vol met goede voornemens en nieuwe activiteiten

Algemeen

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Het Stedelijk Museum en het Ikonenmuseum zijn meteen, nadat het mocht anderhalve week geleden, weer open gegaan. De lopende tentoonstellingen zijn weer te bezichtigen en nieuwe exposities zitten in de pijplijn. Beide directrices zijn blij voor de bezoekers èn de vrijwilligers.

Het verlossende woord uit Den Haag kwam kort nadat de theaters en culturele instellingen op ludieke wijze hadden geprotesteerd tegen hun aanhoudende sluiting. Beide sectoren mochten weer open, zij het voor theaters met een, naar eigen zeggen, deels onwerkbare beperking. Nynke van der Wal en Evelien Jalving lieten zich de gepermitteerde opening geen twee keer zeggen.

Als vanouds
Op het gebruikelijke tijdstip openden vorige week woensdag de Kamper musea weer hun deuren met inachtname van de beperkende coronaregels. Jalving was aangenaam verrast dat er meteen om elf uur al bezoekers hun opwachting maakten. Ze vertelt dat de coronasluiting(en) vooral in het begin als heel heftig ervaren zijn. Samen met de conservator en de curator werkten Jalving tijdens de sluiting thuis.
Eén dag in de week kwamen ze toch fysiek met de vrijwilligers samen in het museum om verbinding te behouden. Ook voor de vrijwilligers is het een beproeving geweest en dat geldt voor beide musea volgens Jalving en Van der Wal. Daarmee duiden ze op de sociale en maatschappelijke functie die het werk ook in zich herbergt.

Volop plannen
De lopende tentoonstellingen kunnen weer bezocht worden. De expositie ’Nouveaux Deco’ van Christie van der Raak in het Stedelijk is verlengd tot eind februari en de drie exposities van het Ikonenmuseum, waaronder ’Corpus Dei’, zijn weer te bezoeken tijdens reguliere openingstijden. Het Stedelijk heeft naast de huidige exposities er nog twee in petto voor maart. Voor de jeugd en de jongeren heeft het Stedelijk meerdere activiteiten, zoals in de voorjaarsvakantie samen met Quintus een eigen caleidoscoop maken. Het Ikonenmuseum haalt straks de door corona ondergesneeuwde expositie ’Soldaten en Heiligenen’ weer van de plank.

Museum Gym
Vlak voor het verlossende woord, hebben tal van musea in Nederland nog geprotesteerd onder de noemer ’Museum Gym’. Met pilateslessen door Harme Hoogstede van sportschool Argendos transformeerde het Stedelijk Museum tot een sportschool die al wel open mochten. Het Ikonenmuseum gaf een duidelijke boodschap af op instagram met een pelgrimskaart uit de 18e eeuw waarop de patroonheilige van oorziektes gezocht moet worden. De overheid toonde zich immers doof voor de cultuursector zoals ze dat nu nog blijft voor de oproep tot afschaffing van de CTB (coronatoegangsbewijs).

Misgelopen inkomsten
Waar de gemeente opdraait voor de verliezen van ’haar’ Stedelijk Museum, daar moet het particuliere Ikonenmuseum zelf de broek ophouden. Ze hebben noodsteun ontvangen, vertelt Jalving, maar de reserves zijn wel echt op. Desalniettemin ”gaan we hoopvol door” geeft de directrice van het Ikonenmuseum optimistisch aan en haar collega van het Stedelijk Museum sluit zich daarbij aan.
De ’tijdelijke’ overheidsmaatregel van de coronapas geldt nog steeds dus op last daarvan vindt er wel selectie aan de poort plaats. De gelukkigen hoeven Kamper echter niet meer uit om weer volop cultuur te snuiven in musea.


Stedelijk Museum Kampen rolt weer de blauwe loper uit voor haar bezoekers (foto: Maarten van Gemert)