Klaas Kwakkel aan het werk tijdens de Dakar Rally.
Klaas Kwakkel aan het werk tijdens de Dakar Rally. Foto: Aangeleverd

Klaas Kwakkel: 'Dakar extreem, iedere dag weer tot het uiterste op de proef gesteld'

(door Gerard Meijeringh)

’S-HEERENBROEK - Klaas Kwakkel mag zich zo langzamerhand een echte Dakar-specialist noemen. De inwoner van ’s-Heerenbroek deed dit jaar voor de achtste keer mee aan de Dakar Rally en wist samen met coureur Gerrit Zuurmond en navigator Tjeerd van Ballegooij de finish te halen in de Rainbow Truck. “Het was mooi en goed”, aldus de bescheiden Kwakkel.

Kwakkel stond op 1 januari voor de achtste keer aan de start bij de Dakar Rally. “De eerste jaren was ik bivakmonteur. Dit was mijn vijfde keer in de vrachtwagen als monteur en ik heb de Dakar voor de tweede keer uitgereden. Ik heb er nu meer voldoening uitgehaald dan de vorige keer. Sommige Dakars waren veel zwaarder en mooier, maar toen wisten we de rally niet uit te rijden. Nu hadden we een heel goede auto en alles bleef redelijk heel. Alleen hadden we versnellingsbak kapot op de vijfde dag. Voor de rest zijn we uit de problemen gebleven. Het liep heel erg lekker.”

Sneeuwbaleffect

In de Dakar Rally bevind je je als deelnemer op een wankel koord. Heb je pech, dan kunnen de problemen zich opstapelen. En moet je je concurrenten helpen als ze zijn gestrand, terwijl je daardoor zelf ook in een moeilijke positie kunt komen? “Dat is het grote hangijzer. Normaal wil je helpen. Als je iets ziet, dan doe je dat. Een sleeplint eraan en aanhaken. Dat kost twee minuten. Maar we hebben in het verleden ook wel eens geholpen en zijn toen flink achterop geraakt. Dan moet je zelf in het donker rijden en dan is een foutje snel gemaakt. Dan wordt het een sneeuwbaleffect. Dat is best wel moeilijk, want je wilt zelf ook geholpen worden als je in de problemen zit. In de top tien van de rally is het ieder voor zich. De top 11 tot en met 20 is een groep fanatieke mensen en daarna komen wij. Deze rijders willen elkaar helpen.”
Drie jaar geleden was er sprake van een sneeuwbaleffect toen Kwakkel in de truck zat tijdens de Dakar. “We kwamen op de kant te liggen in de zandduinen en er zat niemand achter ons. Twaalf uur later stond de truck weer goed. We kwamen heel laat binnen en de volgende etappe kregen we te maken met dichte mist. Toen hadden we zoveel tijdsoverschrijding. We zijn toen wel aan de finish gekomen, maar officieel hadden we de rally niet uitgereden. We hadden niet alle kilometers afgelegd. Twee jaar later was het over in de derde etappe. Toen zijn we op een steen geknald. Toen was het gebeurd.”

Gerrit van Werven

Via Gerrit van Werven uit Oldebroek kwam hij in de Dakar Rally terecht. "Hij had Van Pijkeren Transport uit Kamperveen overgenomen en belde mij of ik wilde helpen om het materiaal op de rit te krijgen. Hij was toen druk met zijspancross. Ik wilde zijn motor wel eens bekijken en zag een poster van Dakar hangen. ‘Dat staat op mijn verlanglijstje’, zei ik toen. Dat leek hem ook wel wat. Maar hij dacht aan een vrachtwagen, hij vond zich te oud om mee te doen op een motor. ‘Als je dat doet, ga ik mee’, heb ik toen gezegd. Een half jaar later belde hij me op. “Het Dakar-verhaal, we gaan het doen”, zei hij. Daarna kwamen we bij Hans Bekx terecht. Die wilde een keer meedoen. Vervolgens hebben we twee wagens afgebouwd. Daarna is Gerrit door omstandigheden afgehaakt en vroeg Hans Bekx of ik met hem meewilde. Dat wilde ik wel. In 2012 heb ik de Dakar met Bekx gedaan als bivakmonteur. Daarna reed ik de Dakar in 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2020 en dus dit jaar.

Extreem

De Dakar Rally heeft een grote aantrekkingskracht op Kwakkel. “Wat er zo mooi aan is? Met je eigen team het doel nastreven en dat is uitrijden. Daar werk je gedurende een jaar naar toe, Je rijdt wat kleinere wedstrijden om ingespeeld te raken op elkaar. En Dakar is extreem. Als je uit de problemen weet te blijven, blijft je dag redelijk intact. Maar krijg je een probleem, dan moet dat worden hersteld in het bivak. Dan is de nacht zo voorbij. En hoe minder slaap je krijgt, hoe minder geconcentreerd je bent. Dan ga je fouten maken. Soms moet je belachelijke afstanden overbruggen. Het is een spel van de organisatie om elke dag lang te maken. Mensen en machines worden iedere dag tot het uiterste op de proef gesteld.”

Open voor Dakar 2023

Kwakkel kijkt met veel genoegen terug op zijn laatste Dakar. Grote problemen bleven grotendeels uit en dat betekende dat bivakmonteurs en Kwakel als monteur niet te maken kregen met een grote serie overuren. In de cabine genoot hij elke dag. "Ik had mooi mijn eigen plek en had overal tijd voor. Maar je moet alles natuurlijk wel in de gaten houden. Het vloeistoffenniveau en de vloeistofdruk. En je regelt de bandenspanning vanuit de cabine en moet dat goed in de gaten houden. We hebben slechts één keer een lekke band gehad. En één keer moest ik echt aan de bak toen we problemen kregen met de versnellingsbak." Volgend jaar hoopt hij weer aan de start te staan bij de Dakar Rally. "Ik sta er helemaal open voor. Ik neem aan dat we op dezelfde voet verder gaan met hetzelfde team. De afgelopen editie ging het heel erg goed”, besluit Kwakkel.