Afbeelding
foto aangeleverd

De Democratiefabriek in Bibliotheek Kampen

Algemeen

KAMPEN - Scholen uit de gemeente Kampen kunnen in februari kosteloos een bezoek brengen aan de interactieve tentoonstelling De Democratiefabriek. De tentoonstelling is er van 15 tot 26 februari en wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Overijssel en Vizier.

De Democratiefabriek is een mobiele interactieve tentoonstelling voor leerlingen vanaf 10 jaar. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken en oefenen de jongeren democratie. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. Het gaat over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap. Ontdek, beleef en handel: dat zijn de kernwoorden die bij De Democratiefabriek horen.

In de tentoonstelling gaan de jongeren in tweetallen op pad met behulp van een routekaart. Vanwege de praktische opdrachten en het weinige leeswerk ervaren velen de tentoonstelling als zeer plezierig. De meeste opdrachten zijn zelfcorrigerend. De bezoekers krijgen regelmatig respons door het bedienen van ‘machines’. Ze worden beloond voor hun keuze. Een fout wordt vaak humoristisch beantwoord of de machine is zo uitdagend dat het uitnodigt tot een nieuwe poging. 

Voor meer informatie of aanmelding van groepen kan contact worden opgenomen met Marlies Bruining, adviseur van Vizier. Dat kan via of 085 0734602.