KV DOS Kampen in de aanval in sporthal De Reeve. Op de achtergrond de voor een derde gevulde tribunes.
KV DOS Kampen in de aanval in sporthal De Reeve. Op de achtergrond de voor een derde gevulde tribunes. Foto: Tennekes

Publiek en nieuwe mascotte in De Reeve kunnen forse nederlaag DOS Kampen niet voorkomen

(door Mark de Rooij)

KAMPEN – Bij de herstart van de competitie en de terugkeer van het publiek in sporthal De Reeve ging DOS Kampen/Veltman met 14-21 onderuit tegen ZKC '19.

De ploeg van trainer Michaël Jongman is daarmee niets opgeschoten ten opzichte van het treffen tussen deze ploegen in 2021. In de uitwedstrijd was het zelfs een stuk dichterbij een resultaat (25-22) dan zaterdagavond. Daar veranderde ook de aanwezigheid van het publiek, zei het voor een derde van de beschikbare capaciteit, en de nieuwe mascotte genaamd Duckie niets aan.

Desalniettemin genoot de ploeg van het teruggekeerde publiek op de tribunes. “Heerlijk”, zegt Jongman daarover. “Ik heb het de spelers voorgehouden in de bespreking. 'Hier doe je het voor. Geniet ervan'. De sfeer was fantastisch”, zegt Jongman, die uitkijkt naar het moment waarop de bezetting in de hal weer maximaal mag zijn.  “We mogen nu ook niet klagen, maar een volle Reeve is helemaal geweldig.”

In de voor een derde gevulde hal begon DOS zaterdagavond nog wel flitsend met drie scores uit drie pogingen (3-0). Door een aantal domme fouten kwam ZKC langszij en liep het uit naar 4-8. Met een ruststand van 8-9 was er echter nog niets aan de hand. In de tweede helft zag Jongman dat zijn ploeg enorm veel moeite had met het creëren van kansen en het afronden. “Er is een periode van acht minuten waarin wij niet scoren en zij wel. Daardoor lopen zij uit. We hebben zelf veel moeite om te scoren.”

Het is een bekend probleem van de jonge formatie; er is niet iemand die er elke wedstrijd minimaal vijf inschiet. “We moeten het hebben van het collectief”, weet Jongman, die Wesley Doorn geblesseerd zag uitvallen.

De trainer sprak eerder al over het risico van de korte voorbereiding (twee a drie weken) en zijn angst voor blessures. "Dat hou ik nog wel even. Maar gisteren ging het verder goed", zegt Jongman een dag na de wedstrijd. Dat valt nog mee gezien het feit dat meerdere spelers vanwege corona slechts met één training in de benen aan de start stonden. 

Door de nieuwe indeling van de competitie –de klassen zijn opgesplitst in twee poules van vier- staat de Kamper derby dit zaalseizoen niet meer op het programma. Doodzonde, vindt DOS-trainer Michaël Jongman, die weet dat deze duels de krenten in de pap zijn. ”Ja tuurlijk, als je die kunt spelen, vind ik dat je die altijd moet indelen. Het is wel vaker gebeurd dat we niet bij elkaar in dezelfde poule werden ingedeeld. Zonde; het is zo dichtbij en als je weet hoe het leeft in Kampen, moet je dat altijd doen vind ik."

De wedstrijd van komend zaterdag tegen SKF (in Veenendaal) is belangrijk voor DOS Kampen in de strijd tegen degradatie uit de overgangsklasse. Het ontlopen daarvan blijft, ook na de nieuwe indeling, het grote doel.