Arend Runia (l) en Bas Wonink.
Arend Runia (l) en Bas Wonink. Foto Tennekes

Het knelt bij DOS Kampen: 'We kunnen geen vijf jaar meer wachten.'

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - DOS Kampen wil werk maken van de herinrichting van de sportparken De Maten en de Venen. Vorig jaar was er veel vertrouwen toen de verenigingen samen met de sportraad een plan bedachten en dit deelden met de gemeente. De toenmalige wethouder Geert Meijering en zijn collega's stonden er positief in, maar nu zijn we zonder Meijering en met de nieuwe wethouder Bas Wonink een jaar verder en luidt de conclusie van Runia dat de clubs in de achteruit zijn gezet. "Er liggen wel mooie plannen voor de toekomst, maar we kunnen echt geen vijf jaar meer wachten”, aldus DOS-voorzitter Arend Runia.

Runia is de grote aanjager van het plan van de herinrichting van de sportparken De Maten en De Venen. Samen met KHC, VV Kampen en de Sportraad werd gewerkt aan een ambitieus plan. Het plan gaat uit van meer kunstgras, waardoor velden beter bespeelbaar zijn en er minder ruimte nodig is. Er wordt uitgegaan van vijf kunstgrasvelden. Momenteel zijn dat er twee (DOS Kampen en KHC). Door het vrijspelen van 38.000 vierkante meter, het oude terrein van honk- en softbalvereniging Shock, is het mogelijk om ruimte te creëren voor woningbouw.

Uitbreiding

De gemeente reageerde enthousiast, maar daarna bleef het stil. Het college wil de ontwikkeling van de sportparken De Maten en De Venen onderdeel uit laten maken van de nieuwe gebiedsvisie Reeve/Delta. Runia is bang dat de herinrichting van de sportparken daarmee op de lange baan wordt geschoven. DOS heeft nu al grote problemen om alles in goede banen te leiden. De komende jaren wordt er flink gebouwd in Kampen. Onderdijks wordt verder uitgebreid en over de Zwartendijk worden Reeve 1 en 2 gerealiseerd. “Dan praat je over tienduizenden mensen. Daar moet je wel op tijd de voorzieningen voor regelen”, aldus Runia.

Forse aanwas

Runia ziet in de nieuwe gebiedsvisie geen snelle herstructurering van de sportparken. “Dan praat je over een periode van 5 tot en met 15 jaar. Maar zoveel tijd hebben we niet. We lopen nu al vast. Elke week melden zich twee tot drie leden aan bij DOS. Vanaf afgelopen zomer hebben zich ruim vijftig nieuwe leden aangemeld. Natuurlijk raken we ook wel wat leden kwijt, maar we groeien fors, met name bij de jongste jeugd. Daardoor wordt het steeds moeilijker om alles rond te maken”, zegt Runia.

Knellen

Het begint steeds meer te knellen bij DOS. “We hebben één kunstgrasveld, één natuurgrasveld en een trainingsstrook (beide met verlichting) en drie wedstrijdvelden zonder verlichting. Ons kunstgrasveld is elke minuut bezet. Er wordt getraind op ons kunstgrasveld, veld 2 en de trainingsstrook. Veld 2 is alleen maar modder en onze trainingsstrook kun je het best omschrijven als een knollenstrook. We werken samen met KHC en Kampen, maar ook hun velden worden steeds slechter door het intensief gebruik. Het aantal teams loopt steeds meer op, we hebben nu 65 teams. Ik weet niet hoe we dit nog moeten doen als we nog vijf tot vijftien jaar moeten wachten”, vraagt Runia zich af. "

De gemeente heeft veel geld uitgetrokken voor de herinrichting van het gebied op en rondom de sportparken De Maten en De Venen. “We praten zo maar over 3 tot 5 miljoen. Het zijn prima plannen met investeringen in infrastructuur, fietspaden, een wandelgebied en wellicht een pumptrack, een parcours voor diverse sporten, zoals mountainbiken, crossfietsen en steppen, red.)", aldus Runia. "Maar ons sportpark gebruiken we al veertig jaar. Als vereniging zijn we nu toch wel een keer aan de beurt. En dan niet alleen voor de nieuwkomers, maar ook voor de huidige bewoners.”

Investeren

Door de woningbouwprojecten komt geld vrij. Runia pleit voor een voorinvestering. "Ga aan de slag aan de voorkant. Investeer in kunstgrasvelden. Dat is goed voor het ruimtebeslag op de sportparken. Als de verenigingen samen vijf kunstgrasvelden krijgen, kunnen we alle trainingen organiseren, worden natuurgrasvelden minder belast en is de trainingsstrook niet meer nodig.” 

DOS wil graag een handreiking doen. "Wij willen bijdragen in de eerste investering voor de uitbreiding van extra kunstgras. Daarna moet de gemeente verder investeren, want er is ook daarna nog veel nodig. Als DOS zeggen wij: ‘Samen kijken naar een oplossing en vervolgens direct het belangrijkste probleem aanpakken'. In het belang voor de bewoners van de wijken rondom ons sportpark. Maar de gemeente houdt tot nu toe de deur dicht. Dat vind ik lastig. Waarom niet voorfinancieren en aanpakken”, besluit Runia.

Gezamenlijk probleem

Wethouder Bas Wonink verklaart dat de gemeente open staat voor de zorgen van DOS. "Je ziet dat het begint te knellen. Het is een gezamenlijk probleem. Wij willen dat onze sportvoorzieningen van een goed niveau zijn. Het gaat zeker geen vijf tot vijftien jaar duren. Ik hoop dat de nieuwe gebiedsvisie Reeve/Delta er in het najaar ligt. Dan hebben we een redelijk idee hoe we de ruimte kunnen verdelen. Dan zijn we een hele stap verder."