Nog niet bekend hoeveel gebruik van de opvang gemaakt wordt

KAMPEN - Het is de gemeente nog niet duidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk gebruik zullen gaan maken van de opvang op het industrieterrein. Mensen zullen volgens de gemeente bovendien komen en gaan en soms maar kort in Kampen verblijven.

De kleinschalige tijdelijke noodopvang in Kampen gaat naar verwachting functioneren als een dependance van het asielzoekerscentrum (azc) in Dronten. Dat betekent de mensen gebruik kunnen maken van dagbesteding en andere faciliteiten op het azc Dronten.

Volgens de berekeningen van het COA kunnen er maximaal 110 mensen in de locatie terecht

Voordat de eerste asielzoekers naar Kampen komen, moet nog het nodige gebeuren. Nu alle handtekeningen zijn gezet, moet het vergunningentraject worden gestart. Dat duurt 4 tot 6 weken. Ook zal het pand voor noodopvang geschikt gemaakt moeten worden. Ook dat duurt enkele weken. "Als alles meezit, kunnen we de eerste asielzoekers in april verwachten", aldus de gemeente. Omwonenden zullen door het COA op de hoogte worden gehouden over de voortgang. Volgens de berekeningen van het COA kunnen er maximaal 110 mensen in de locatie terecht. Met maximaal 110 asielzoekers heeft Kampen een van de kleinere noodopvanglocaties. De Rouwe: "We willen hartelijk én helder zijn. Dat betekent dat we bij het COA hebben aangegeven wat we wel willen en ook wat niet kan. Daarom is de opvang kleinschalig, tijdelijk en hebben we een locatie aangeboden die niet ten koste gaat van woningen die we nu zelf ook hard nodig hebben.”