Rianne Leusink ontving een grote bos bloemen en een paspoortplakkaat
Rianne Leusink ontving een grote bos bloemen en een paspoortplakkaat (foto: Maarten van Gemert)

Bewoners De Terpen ontvangen sleutel èn materialenpaspoort

Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De eerste woningen van De Terpen worden deze maand opgeleverd. Familie Leusink heeft als eerste de sleutel ontvangen van hun nieuwe huis in de nieuwe buurt van Het Onderdijks. Als tweede primeur ontvingen ze het materialenpaspoort, een proef waarmee gemeente Kampen inspeelt op nieuwe wetgeving in de nabije toekomst.

De Terpen is een nieuwe buurt achterin Het Onderdijks. De kopers van acht kavels, die daar hun eigen huis bouwen, doen mee aan een proef met het materialenpaspoort. Dat maakt het inzichtelijk bij verbouwing, reparatie en verkoop in de toekomst welke materialen bij de bouw zijn gebruikt en verwerkt.

Dorpsterp
Ofschoon de straat Notarisappel nog niet op Google Maps staat, werd daar afgelopen vrijdag toch aan nieuwe bewoners de sleutel overhandigd. De loopplanken en modderplassen onderstreepten de woorden van wethouder Albert Holtland: „De eerste huizen zijn nu opgeleverd maar daarmee is deze nieuwe buurt nog niet af. Het echte woonrijp maken begint in maart.” Hij overhandigde een symbolische sleutel van firma Mateboer die samen met bouwfonds BPD verantwoordelijk is voor de eerste woningen op de Dorpsterp.
Daarnaast tekende BEMOG voor vijftien woningen op de IJsselterp. te bouwen door Beverwijk Bouw. Op het zogeheten Boerenerf worden achtentwintig woningen ontwikkeld door CPO De Groene Buren via collectief particulier opdrachtgeverschap.

Materialenpaspoort
Familie Leusink heeft meegewerkt aan een proef van gemeente Kampen om, voor wie wil, de woningen te voorzien van een materialenpaspoort. Enerzijds speelt de gemeente met die proef in op nieuwe wet- en regelgeving die naar verwachting volgend jaar ingaat. Anderzijds draagt de proef bij aan de doelstellingen van de Nederlandse overheid om in 2030 50% en in 2050 100% circulair te zijn.
Lees later meer over de primeur in Kampen van het materialenpaspoort in de Brugbijlage ’Ondernemen in Kampen’.


Wethouder Holtland overhandigt symbolisch de sleutel aan familie Leusink (foto: Maarten van Gemert)