Afbeelding
Foto: Hans Hollander

WK-droom van acrogymnaste Louise Hollander komt uit

Sport

KAMPEN - Voor Louise Hollander gaat begin maart een droom in vervulling. Als klein meisje droomde ze er al van om als acrogymnaste ooit eens te schitteren op een WK en EK. Begin maart is het zover. De Kamperse doet mee aan het WK acro, dat plaatsvindt van 1 tot en met 8 maart in Baku in Azerbeidzjan.

Acht jaar was Louise Hollander toen ze uitriep ooit op een EK of WK te willen schitteren. Begonnen als klein meisje bij CGV Wilhelmina werd al snel het acro-talent bij haar ontdekt. 

Acro in opkomst

Acro is een sport die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. In tweetallen of drietallen worden allerhande capriolen uitgehaald met dans, acrobatiek op muziek. Salto’s en dubbele salto’s met vele schroeven erin verwerkt passeren hierbij de revue. 

Daarnaast worden er serieuze menselijke torens gebouwd, waarbij lenigheid en balans van groot belang zijn. Maar ook snelle elementen met flikflakken en hoge dubbele streksalto’s komen voorbij. Meerdere keren deed Louise Hollander mee aan NK’s, met als beste resultaat een zilveren medaille.

Najagen van droom

Het najagen van die ene droom, een EK of WK draaien in de acro, bleef bij Louise Hollander in haar achterhoofd spelen. De overgang van 3 VWO naar 4 VWO gebruikt ze om een overstap te maken naar 4 Havo op het CSE (Centre for Sports & Education), de school in Zwolle die sport en educatie samen mogelijk maakt. 

Hier kunnen topsporters maximaal sporten en leren tegelijk. Door eerst de HAVO te doen en daarna het VWO ‘kocht’ ze een extra jaartje om door te gaan met acro. 

Het pad liep zoals ze zelf heeft uitgekiend. Met ruim 20 uren trainen per week werkte Louise Hollander, nu inmiddels 18 jaar, zich op naar het hoogste niveau. Om op dit topsportniveau wedstrijden te draaien maakte ze ook de overstap naar de Zwolse vereniging SAZ (SportAcrobatiekZwolle). 

In haar laatste jaar waarin alles moet samenvallen vormt ze een team met Janelle Koster (16 jaar) uit Amersfoort en Indy van Maanen (12) uit Zwolle. Het trio wist snel de weg omhoog te vinden. 

Kwalificatie voor het WK

De kwalificatiewedstrijden voor het WK werden door corona bruut verstoord. In de eerste wedstrijd van de drie behaalden de dames geen limiet door een kleine fout in de oefening. Met nog twee wedstrijden te gaan was er nog genoeg gelegenheid om de limiet te behalen. 

Het team kreeg echter te maken met tegenslag. Louise Hollander kreeg corona en dat viel precies samen met de tweede kwalificatiemogelijkheid voor het WK. De derde en laatste wedstrijd was allesbepalend. Vanwege corona werd de de wedstrijd echter uitgesteld. 

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) vond een oplossing door de jury op afstand via een streamverbinding alle deelnemers live te laten bekijken en te jureren. Dat gebeurde op zondag 30 januari. 

Het was de laatste kans voor Louise Hollander, Janelle Koster en Indy van Maanen om de WK-limiet te halen. De drie slaagden erin om de zenuwen de baas te blijven. Met een hoge score werd de limiet behaald en een WK-ticket veiliggesteld. 

Droom komt uit

Daarmee is voor Louise Hollander een droom uitgekomen. Na jaren van hard werken vertegenwoordigt ze, samen met Janelle Koster en Indy van Maanen, Nederland op het WK Acro. Op 5 maart begint het drietal aan hun WK-avontuur met een tempo-oefening. Een dag later brengen de drie hun balansoefening op het WK. Als ze zich bij de beste acht plaatsen, mogen ze ‘s middags nog hun combinatieoefening laten zien op het WK tijdens de finale. Het behalen van een finaleplaats is niet een doel op zich voor het trio. “Ons doel is om twee mooie oefeningen neer te zetten”, zegt Louise Hollander. 

Crowdfundingsactie

Inmiddels zijn ze weer volop aan het trainen om maximaal te gaan presteren in Baku. Om alles financieel rond te krijgen zijn de meiden gestart met een crowdfundingsactie via het Yvonne van Gennip Talentfonds. 

Met hun topsportprestatie mogen ze via dit platform crowdfunden. Acro is geen Olympische sport dus draaien de meiden zelf op voor de kosten. En die zijn niet gering. Alleen al voor de reis en het verblijf zijn de meiden per persoon zo’n 2.000 euro kwijt. 

Momenteel hebben ze al een leuk bedrag ingezameld, maar ze zijn er nog niet. 

Ga naar https://yvgtf.nl/talentboek/sport/help-team-indy-janelle-en-lousie-naar-het-wk-acrogym-2022-in-baku om de meiden te ondersteunen richting het WK.


Gerard Meijeringh