Afbeelding
Piet Bergstra

Hart voor Kampen stelt vragen over goot in de Noordweg

KAMPEN - De gemeente Kampen gaat de problemen met de goot in de Noordweg  inventariseren en kijken waar de knelpunten zich bevinden. “Zodra deze in beeld zijn, kan een kostenraming worden gemaakt voor de eventueel benodigde aanpassingen’, aldus de gemeente. 

Piet Bergstra (Hart voor Kampen) stelde eind vorig jaar vragen aan de gemeente over deze goot. Veel mensen ervaren problemen met die goot. Een reactie die Hart voor Kampen hoorde was: “Verschrikkelijke nare goot, als fietser moet je echt heel goed uitkijken. Oversteken is ook een ramp alsof je over een knipgat rijdt."
Piet Bergstra laat weten: “Ik kreeg tijdens overleg met ervaringsdeskundigen op het gebied van een handicap te horen dat de goot voor gehandicapten een moeilijk te nemen barrière is. Ook blijkt dat automobilisten die goot vaak 'ontwijken' en daardoor meer in het midden van de weg te gaan rijden." Reden voor Bergstra (toen nog lid van GBK) om eind november een artikel op Facebook te zetten. "Er kwamen 95 reacties binnen, vrijwel allemaal negatief. Dat was best wel schrikken dus heb ik dat voorgelegd aan de gemeente”.
Bergstra wilde van de gemeente weten wat zij gaat doen om dit probleem op de Noordweg/St. Nicolaasdijk op te lossen. Daarnaast vroeg hij of de gemeente bereid is om in het vervolg, bij grotere herinrichting/bestratingsprojecten, advies te vragen aan een vertegenwoordiging van inwoners met een visuele/fysieke handicap.
De gemeentelijke reactie kwam vorige week. De gemeente stelde: “Bij het ontwerpen van de nieuwe inrichting van de Noordweg is gezocht naar een manier om, bij piekbuien, meer water vast te kunnen houden en zo te voorkomen dat het naar de lager gelegen omliggende straten stroomt (bijv. Pannenkoekendijk). Dit n.a.v. eerdere klachten over wateroverlast bij hevige regen. De molgoot in het midden kan meer water verwerken. Het profiel was gemaakt op basis van voorbeelden, o.a. de Kluisstraat in IJsselmuiden.”
De gemeente gaf bovendien aan dat een molgoot in het midden als snelheidsremmend wordt ervaren. In een 30-kilometerzone heeft dat een positieve uitwerking. “Het lijkt ons niet noodzakelijk de gehele weg aan te passen”, aldus de gemeente: “Echter de vragen en opmerkingen nemen wij serieus en daarom zal er komende tijd geïnventariseerd worden waar de knelpunten zich bevinden. Zodra deze goed in beeld zijn, kan een kostenraming worden gemaakt voor de eventueel benodigde aanpassingen”.
Tijdens de ontwerpfase van de Noordweg is er niet met het cluster MMB (Mensen Met een Beperking) gesproken over het plan, gaf de gemeente toe. De molgoot in de Kluisstraat bijvoorbeeld, bleek goed overrijdbaar.
Piet Bergstra: "Ik heb de gemeente naar aanleiding van deze reactie aangegeven dat de vergelijking van de Noordweg met de Kluisstraat in IJsselmuiden naar mijn mening niet opgaat. De Kluisstraat bevindt zich in een woonwijk. De goot ligt daar vrijwel vlak met de omliggende bestrating. De Noordweg is een doorgaande weg met veel werk- en bezorgingsverkeer, zowel 's morgens als 's avond. De goot ligt op sommige plaatsen ook echt dieper. Het oversteken met een rollator is daar wel iets anders dan in de Kluisstraat. We wachten de uitkomsten nu eerst maar even af. Als die binnen laten we meer weten.”