VVD: 'Maak buitengebied leefbaarder'


KAMPEN - De VVD Kampen heeft in de laatste raadscommissie duidelijk aangegeven dat ons buitengebied weer leefbaarder en vitaler moet worden.

De VVD Kampen pleit ervoor om meer toe te staan op de erven van vrijkomende agrarische gebouwen. Voorbeelden zijn: meer woningen mogen bouwen op de erven, recreatie in een B&B toe te staan of bepaalde bedrijven de kans te bieden zich daar te vestigen. 
Op de agenda van de commissie stond het plan om meer toe te staan voor met name niet-karakteristieke panden, naast de karakteristieke panden, in onze gemeente Kampen. Het buitengebied is 70% van ons totale grondgebied met daarin een kleine 300 agrarische bedrijven. De bouwsteen Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) werd op voorstel van het college besproken. De VVD is blij met de boodschap dat er meer mogelijk wordt in het buitengebied. "In de omringende gemeenten is deze aanpak ook ingevoerd en wij moeten als gemeente Kampen niet achterblijven. Dit gaat de leefbaarheid en de ontwikkeling van het buitengebied enorm helpen!”, aldus commissielid Dirk-Jan Lokhorst. "Minder blij zijn wij met de doorlooptijd van minimaal een jaar. Dit moet wat de VVD fractie betreft maximaal een jaar worden.”
Ook over de communicatie is de VVD fractie kritisch. "Wanneer het college aangeeft dat een boeggolf met aanvragen wordt verwacht en dus over dit onderwerp maar niet te hard moet worden gecommuniceerd naar bewoners van het buitengebied, dan voelt dat erg ongemakkelijk” zegt Lokhorst. Op 3 maart 2022 neemt de raad een definitief besluit.