Een scene uit 'Naakt' van Isabelle Beernaert.
Een scene uit 'Naakt' van Isabelle Beernaert. Eigen foto

Isabelle Beernaert's 'Naakt' in Stadsgehoorzaal

KAMPEN - Samen met haar dansers van IB – The Company is choreografe Isabelle Beernaert 10 maart te zien in Stadsgehoorzaal Kampen met haar nieuwe voorstelling Naakt – NuDa Veritas. Met haar authentieke, subtiele, pure en rauwe choreografieën gaat Isabelle op zoek naar een balans in het leven en de betekenis van duisternis en licht. Een authentiek verhaal en gevoel waar elke theaterbezoeker, danser of niet, zich in herkent.

Isabelle Beernaert, internationaal bekend als choreografe en bij het grote publiek van de Belgische editie van 'So You Think You Can Dance’.

De choreografie van deze show leunt op prachtige etnische muziek en heeft een meeslepende oerkracht: dans balancerend tussen licht en duister, mannelijk en vrouwelijk, lust en liefde, zwart en rood en tussen gekleed en ontkleed. Puur en rauw: naakt in het oog van de waarheid.

"‘Naakt’ is onbewust het een vervolg geworden op 'Laat me', waarin het ging over je eigen identiteit en je eigen ruimte zoeken", zegt ze. "Zoals zoveel mensen ben ook ik op een bepaald moment op een soort kruispunt in m’n leven gekomen, waarin ik me verstikt voelde door de maatschappij. Ik heb me losgerukt, want ik wilde doen wat mijn buikgevoel me aangaf."

"In 'Naakt' heb ik die ruimte gekregen en wordt het tijd om mezelf figuurlijk af te pellen, laag voor laag, tot ik in mijn blootje sta. Wie ben ik echt? En wie wil ik zijn? Geen poppenkast meer, niet langer doen alsof, niet per se perfect hoeven te zijn in de ogen van een ander. Weet je, we zijn zo bang om niet goed genoeg bevonden te worden dat we niet durven om onszelf te zijn. Maar dan leef je net zoals een robot."

"Natuurlijk moeten we ons in sommige situaties wat aanpassen – er zijn ook wel van die dagen waarin ik geen zin heb in die of die vergadering – maar het feit dat we daar bewust mee bezig zijn, zorgt ervoor dat we onszelf blijven in onze essentie. En die versie van onszelf, de naakte ‘ik’, daaruit vertrekt alles. Pas als we onszelf op die manier kunnen waarderen, kunnen we oog hebben voor de prachtige diversiteit die deze wereld ons te bieden heeft."

De volledige naam van de voorstelling is Naakt-NuDa Veritas. "Naakt-NuDa Veritas staat voor de naakte waarheid. Het is deels geïnspireerd door het gedicht in het werk Nuda Veritas van Gustav Klimt. In essentie is iedereen gelijk aan elkaar, maar toch denk ik dat we ook onze diversiteit moeten leren accepteren, of het nu gaat over verschillende kleuren, vormen of culturen."

"We denken enorm zwart-wit, wat zorgt voor hokjesmentaliteit en afstootgedrag. Dat creëert afstand, haat, agressie en vooral angst. Het zou mooi zijn als we al onze verschillen kunnen erkennen, wetende dat we in essentie allemaal een zijn. We moeten terugkeren in onszelf om vandaaruit terug naar buiten te kunnen gaan. Je moet geleefd hebben om tegenslagen te kennen en die om te vormen naar kracht en niet naar iets destructiefs.

Kaarten via www.stadsgehoorzaalkampen.nl