De ondertekenaars van het convenant.
De ondertekenaars van het convenant. Foto Tennekes

Leescampagne nu ook voor middelbare school

KAMPEN - Een boekenbrigade van leerlingen, elke les Nederlands starten met vrij lezen, nieuwe boeken kopen, een teamtraining voor alle docenten en een nieuw taalbeleid. Dit zijn enkele voorbeelden die genoemd worden door de scholen voor voortgezet onderwijs in Kampen om de leesmotivatie van de jongeren in Kampen te vergroten. 

In de Stadskazerne werd donderdag het convenant ‘Kampen leest door!’ ondertekend door de scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs, de Bibliotheek Kampen en de gemeente Kampen. Dit convenant is een vervolg op het eerdere convenant met de basisscholen ‘Kampen leest!’ van eind 2019. Vrijwel elke basisschool heeft inmiddels een rijk gevulde schoolbibliotheek. Eén keer per week komt een leesconsulent van de Bibliotheek op school.

De ondertekenaars van het convenant zetten zich in voor een geletterde gemeente, waarin iedereen de kans heeft om zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij. Hiervoor is het noodzakelijk dat jongeren gemotiveerd zijn en blijven om te lezen. Het Almere College, het Ichthus College, de Pieter Zandt scholengemeenschap en gespecialiseerd voortgezet onderwijs de Spanker willen een positieve leescultuur. Zij gaan met de Bibliotheek ervaringen uitwisselen. Ook gaan ze extra aandacht besteden aan kinderen die thuis minder met boeken in aanraking komen of een taalachterstand hebben.

Namens de gemeente Kampen ondertekende wethouder Jan Peter van der Sluis het convenant. "Net als de scholen en de Bibliotheek Kampen vinden wij het erg belangrijk dat het taalbeleid van het primair onderwijs nu wordt doorgezet naar het voortgezet onderwijs. Want wie leest, leert de wereld, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Wij ondersteunen daarom Bibliotheek Kampen en het onderwijs, zodat zij samen het programma ‘Bibliotheek op school' vorm kunnen geven."

De Bibliotheek is in de samenwerking de adviseur, aanjager en verbinder.

Op de foto van links af Frans Haenen (bestuurder stichting PC (VS)O Kampen), Ard de Graaf (directeur Almere College), John Odinot (directeur Ichthus College), Johan van Putten (bestuurder Pieter Zandt scholengemeenschap), Jan Peter van der Sluis (wethouder), Dieuwke de Goede (programmamanager Jeugd en Educatie Bibliotheek Kampen).