SNS bank doet

Historisch Archief van de hand

(door Huib Strengers)

KAMPEN - Het SNS Historisch Centrum, tot voor enige jaren Walkate Archief, wordt door de SNS bank afgestoten. Het oude bankgebouw komt in de verkoop. Voor de twee vaste personeelsleden van het archief wordt naar ander werk uitgezien. De Kamper Almanak zal na dit jaar niet meer door de bank gefinancierd worden.

In een persbericht staat dat de historische collectie op een andere manier wordt vorm gegeven, “die beter past bij deze tijd”. Ronald Pieters, tweede directeur Ratail en Advice, van de SNS bank: “We hebben op allerlei manieren het Walkate Archief gepromoot”. Het bezoek nam volgens Pieters in zijn totaliteit af . 

Nooit is dat overigens in een jaarverslag te zien geweest en ook directeur Herman Harder, die in september vorig jaar met pensioen ging, repte nooit over minder bezoekers. Als de Kamper Almanak uitkwam, oplage 2.500 stuks, was die binnen een week op, dus van geringe belangstelling kan je niet spreken. Het archief is nooit de hele week geopend geweest en door Corona zijn musea en archieven bijna twee jaar gesloten geweest.

“Bij elke verandering moet je na gaan hoe je elke euro uitgeeft”, aldus Pieters. “We zijn nog de enige bank in Kampen op een totaal van bijna 200 winkels/kantoren in het hele land. Kostenoverweging heeft meegespeeld in het besluit”.

Pieters zegt desgevraagd dat het nog niet gelukt is contact te krijgen met de gemeente Kampen. Ook overleg met het Gemeentearchief moet nog komen”. 

Hidde van der Kluif, gepensioneerd medewerker van de SNS Bank, heeft als opdracht gekregen wat de beste manier is de opdeling vorm te geven. Hij is voorzitter van de Historische Vereniging in Nieuwegein. Voor de zomer moet er een rapport van Van der Kluif liggen.

Nynke van der Wal, directeur van het Stedelijk Museum Kampen volgt de ontwikkelingen rond het SNS Historisch Centrum aan de Burgwal. Dit nadat De Volksbank bekend maakte dat dat het voormalige Frans Walkate archief een nieuwe passende plek te geven en het voormalige bankgebouw waarin het historisch centrum in is gehuisvest verkocht gaat worden.

“Ik volg de ontwikkelingen, met name van het Frans Walkate Archief. Ik heb mijn ondersteuning aangeboden om de komende maanden mee te denken over de best mogelijke oplossing voor alle partijen”, aldus Van der Wal.

Voor de zomer moet er duidelijkheid zijn wat er met de volledige historische collectie gaat gebeuren in een ander vorm. Daarvoor is Hidde van der Kluit aangetrokken, voormalig directeur Facilitair Bedrijf van de SNS bank.

Inbraken in

twee woningen in

Kampen

KAMPEN - In een woning aan de De la Sablonairekade is woensdagavond 16 februari of de daaropvolgende nacht ingebroken. Zaterdag 19 februari gebeurde dat in een woning aan de Wederiklaan in Kampen. De inbraak moet zijn geweest tussen 20.20 en 20.30 uur. De politie zoekt voor beide inbraken naar getuigen.