Bewoners lopen rond de beleeftuin in aanleg
Bewoners lopen rond de beleeftuin in aanleg (foto: Maarten van Gemert)

Beleeftuin Maarlenhof zoekt beleeftoestellen voor bewoners èn omgeving

Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
IJSSLMUIDEN – De kale grasvlakte rondom de Maarlenhof is getransformeerd tot een beleeftuin. Op dit moment is die ook nog kaal maar het aangeplante groen moet nog uitschieten. Daarnaast heeft een werkgroep van medewerkers en familie een inzamelingsactie opgezet voor beweegtoestellen. Zij willen voor zowel omgeving als bewoners de tuin tot een plek van ontmoeting en beleving maken.

Maarlenhof, de woon- en zorglocatie van IJsselheem in IJsselmuiden, is gelokaliseerd in het centrum, een mooie plek midden in het dorp. Inwoners van IJsselmuiden, die op leeftijd gekomen zijn en niet meer thuis kunnen wonen, kunnen zo in hun eigen vertrouwde omgeving blijven. Linda Meijer heeft als locatiemanager - zelf noemt ze zich liever regisseur - crowdfunding gestart op GoFundMe om de nieuwe beleeftuin te voltooien met beweegelementen.

Verbinding
Woonzorgcentrum Maarlenhof kent een lange geschiedenis in het dorp. Sinds 1997 maakt het deel uit van de overkoepelende organisatie IJsselheem. In 2009 ging het oude pand tegen de vlakte en verrees een nieuw gebouw dat gehuurd wordt van Beter Wonen. Het gebouw bestaat uit twee vleugels in een V-vorm. Het zorgaanbod loopt uiteen. In één deel wonen dementerende ouderen samen in een groep voor wie 24/7 nabijheid gewenst is. In de appartementen wonen ouderen alleen of samen die veel zorg nodig hebben. Ook kinderdagverblijf Ieniemienie heeft er onderdak gevonden. Dat duidt al op de samenwerking met andere partijen die Meijer graag ziet. En de verbinding met jong en oud in en met de omgeving.

Toegankelijk
De beleeftuin is toegankelijk voor iedereen. Ook rondom de Maarlenhof wonen diverse inwoners op leeftijd voor wie de beleeftuin een ontmoetingsplek mag zijn. De grasvlakte, die eerst rondom de Maarlenhof lag, is al heringericht met voetpaden en bankjes. Om het af te maken, wordt nu de gemeenschap gevraagd geld bijeen te leggen voor beleefelementen als laatste stap.

„Mooi als de bewoners in hun eigen omgeving kunnen blijven.”
(Linda Meijer)

Beleving
Samen met ’Natuur voor Elkaar’, provincie, gemeente en buurt is de beleeftuin aangelegd. Met diverse elementen die nu al interactie stimuleren en zintuigen prikkelen, zoals planten, geuren, texturen, geluiden en kleuren. Maar er missen nog enkele beleefelementen terwijl de subsidie op is. Meijer heeft vier attributen in gedachten: een muziekbal waaruit liedjes komen, een boter-kaas-en-eierenspel in het groot, een voelwand en een xylofoon in het groot.

Buurtfunctie
De beleeftuin krijgt een buurtfunctie. Het is nu mogelijk om rond het gebouw te lopen dat beantwoordt aan het ’dwaalgedrag’ van dementerenden. Bij de aanleg is ook rekening gehouden met waterberging, zoals tegenwoordig wenselijk is. De xylofoon zal uit natuurlijke materialen bestaan. Met de inzamelingsactie op GoFundMe kan iedereen, klein of groot, bijdragen om de kwaliteit van leven te verhogen. Voor de bewoners van de Maarlenhof èn de omgeving. Beleving alom.


De beleeftuin is volop in aanleg en wacht nog op beleefelementen (foto: Maarten van Gemert)

..