De spelers van Wit-Blauw vieren feest met het publiek.
De spelers van Wit-Blauw vieren feest met het publiek. Foto: Tennekes

Wit-Blauw klaart de klus tegen Exakwa en is kampioen: Explosie van vreugde bij korfballers

KAMPEN - De korfballers van Wit-Blauw hebben zich zaterdagavond tot kampioen gekroond. Exakwa, dat op papier nog de enige overgebleven concurrent was, werd zaterdag voor eigen publiek met 21-17 verslagen. Het leidde tot een vreugde-explosie bij Wit-Blauw dat zich revancheerde voor de degradatie uit de Overgangsklasse het vorige zaalseizoen.

Vanaf het begin sprak Wit-Blauw de ambitie uit om direct weer te promoveren. Met een clean sheet, zo voegde trainer Jelle Visscher daar destijds aan toe. Dat lukte nagenoeg. Stadsgenoot KV DOS wist als enige opponent een resultaat (gelijkspel) te halen tegen Wit-Blauw dat verder tot dusver alles won.

Ook in het tweede onderlinge duel tegen Exakwa afgelopen zaterdag maakte Wit-Blauw de favorietenrol waar. Een sterk spelende Joanne van de Vorstenbosch scoorde de openingstreffer en daarna waren het Jordy Last en Vladimir Slot die het vizier op scherp hadden en Wit-Blauw op een comfortabele 7-1 voorsprong brachten. Daarna leek er wat zand in de machine van Wit-Blauw te komen. Exakwa kwam beter in de wedstrijd, begon mee te scoren en de rust werd bereikt met 13-10. Na rust werd het zelfs 13-12 en greep Visscher een time-out aan om de ploeg weer op scherp te zetten. Uiteindelijk lukte het Wit-Blauw om zich te herpakken en het waren de dames die de Kamper korfbal-formatie over het dode punt heen hielpen. 

Visscher vond het wedstrijdverloop symbool staan voor het zaalseizoen. “Je bent beter dan je tegenstander, neemt een ruime voorsprong en vervolgens is het zaak om scherp te blijven. Dat scherp blijven terwijl je weet dat je beter bent, was voor ons de grote uitdaging dit seizoen. Je moet mentaal sterk zijn om die focus op te kunnen brengen. Op de trainingen leggen de spelers elkaar het vuur aan de schenen en ervaren ze meer weerstand dan in de meeste wedstrijden.” Wat dat betreft is Visscher bij dat de klus is geklaard. Niettemin had hij ook nu weer erg genoten. Van de onverzettelijkheid van Bjorn Velema om een voorbeeld te noemen, maar ook het spel van Joanna van de Vorstenbosch kon de trainer bekoren. Visscher: “Ze is zowel aanvallend als verdedigend sterk, kan scoren en heeft veel loopvermogen.”  Een andere uitblinkster was Marit Bos. In de tweede helft benutte ze op een belangrijk moment een strafworp (18-14) en maakte ze niet lang daarna de 20-15. Volgens Bos is Wit-Blauw het afgelopen seizoen als team gegroeid. “Ik denk dat we met name volwassener zijn geworden. Dat we potjes op een zakelijke manier kunnen uitspelen. Verder zijn we een heel hecht team dat hard voor elkaar werkt en elke treffer viert.”  Bos onderschrijft dat met name het scherp blijven de grootste uitdaging was. Volgend zaalseizoen wachten de promovendus weer nieuwe uitdagingen. Bos: “Er zal meer tegenstand zijn en we zullen er nog harder voor moeten werken.”

In het volgende zaalseizoen wacht Wit-Blauw meer weerstand. Iets waar veel spelers naar uitzien.

Of zoals Jordy Last zegt: "We gaan weer korfballen. Nu was het soms wel zakelijk.” Overigens zal de routinier er zelf niet bij zijn. Hij stopt na het komende veldseizoen, evenals zijn vriendin Eline Visscher. Beide zijn ze dragende krachten. Volgens Last heeft Wit-Blauw echter meer dan genoeg in huis om dat op te vangen. Last: "Het is bovendien niet de eerste keer dat er ervaren spelers weggaan. Wit-Blauw is er inmiddels wel aan gewend.” De korfballer heeft enorm genoten van het achterliggende seizoen. "We hebben als team weer belangrijke stappen gezet en zijn beter in staat om een wedstrijd vroegtijdig te beslissen.” Van kampioensspanning was volgens Last geen sprake. "Een week eerder tegen KV DOS zat er veel meer spanning op. Als KV DOS had gewonnen, had het weer open gelegen. Nu was dat niet het geval en konden we het thuis afmaken”, aldus de speler die op het eind van de wedstrijd toegezongen werd.