De leden van D.E.V. Zalk hebben een goede band.
De leden van D.E.V. Zalk hebben een goede band. Foto: DEV Zalk.

Vitaal tachtigjarig D.E.V. Zalk geeft jubileumconcert

(door Leo Polhuijs)

ZALK – Christelijk Gemengd Koor D.E.V. (Door Eendracht Verbonden) Zalk bestaat tachtig jaar. De leden geven op 15 maart een jubileumconcert in het dorpshuis. 

Voorzitter Gerri van der Stouw bladert in een schrift met notulen van de oprichtingsvergadering in 1944. "We hebben alle documentatie nog. Bij de oprichting waren er 54 leden. Nu zitten we ongeveer op de helft." D.E.V. (spreek uit Dee ee vee) is opgericht als gemengd koor, maar werd in 1954 dameskoor. Er was een tekort aan jonge mannen ontstaan, bijvoorbeeld doordat ze trouwden of Zalk verlieten wegens studie of werk." In 1968 waren er na een oproep voldoende heren en werd D.E.V. weer gemengd. Het koor is aangesloten bij de overkoepelende Koninklijke Christelijke Zangersbond. De leden repeteren elke donderdagavond in het dorpshuis. D.E.V. zingt vierstemmig. Tijdens concerten gaan de mannen en vrouwen gekleed in het zwart met witte tint. Verdere kledingvoorschriften zijn er niet. 

Sfeer

Tweede voorzitter Marinus van Pijkeren is net als Gerri al zo'n vijftig jaar lid. "De meeste leden zijn boven de zestig maar we hebben ook enkele zangers van in de vijftig en daarmee zijn we relatief nog jong, vergeleken bij andere koren. We hebben tien mannelijke stemmen. Onze leden komen bijna allemaal uit Zalk maar ook bijvoorbeeld uit Hattem, Kampen of Zwolle. Ze waarderen vooral de gemoedelijke, dorpse sfeer en hebben onderling een goede band." Gerri: "Gezelligheid en het sociale aspect spelen een belangrijke rol. Natuurlijk moet je kunnen zingen als je lid bent, maar nieuwkomers worden niet aan een strenge test onderworpen. We leggen de lat niet zo hoog. "

Gezelligheid en het sociale aspect spelen een belangrijke rol

Identiteit

De identiteit van het koor is christelijk. Gerri: "Onze leden hebben allemaal wel een religieuze achtergrond of zijn lid van een kerk. Ons repertoire bestaat uit christelijke liederen maar ook brengen we klassieke nummers, bijvoorbeeld van Händel. Gerri: "Onze motivatie om lid te zijn heeft natuurlijk te maken met de christelijke identiteit. We zingen christelijke liederen en dragen op die manier iets van het geloof uit, maar we zijn niet evangeliserend." Marinus vult aan: '"Samen zingen is fijn Het gebeurt wel dat mensen vermoeid aan een repetitie beginnen maar na afloop weer voldaan naar huis gaan. Zingen geeft energie en is ook goed tegen eenzaamheid. Tijdens het zingen zet je even je gedachten aan de kant."

Dirigent

Tegelijkertijd met het jubileumconcert viert ook dirigent Marijn de Jong een jubileum. Hij is namelijk twaalf en een half jaar aan het Zalker koor verbonden. Zijn loopbaan begon bij D.E.V. 

Korendag

D.E.V. nam volgens Van Pijkeren vroeger deel aan landelijke concoursen waarbij het wedstrijdelement een rol speelde. "Dat doen we nu niet meer. Wel hebben we een jaar of wat geleden nog meegedaan aan een korendag in Kampen." D.E.V. verzorgt tegenwoordig uitvoeringen in verzorgingshuizen of kerken. Van Pijkeren: "We kunnen als koor ook grotere werken aan, zoals een oratorium. Zo gaven we eind vorig jaar een adventsconcert in de plaatselijke Nicolaaskerk, compleet met strijkersensemble."

Programma

Het programma voor het jubileumconcert vermeldt onder andere werken van John Rutter, Felix Mendelssohn en Lebbart More. Verder werken mee Diddy van der Stouwe op piano, Maartje de Jong op dwarsfluit en een strijkersensemble. Ook kwartet Diversimento en pop upkoor Zalk onder leiding van Eline van der Woude doen mee met een aantal oud-leden van kinderkoren uit Zalk die waren aangesloten bij D.E.V. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Duurzaamheidsfonds Windmolenpark Hattemerbroek en andere sponsoren, subsidie van de gemeente Kampen.
Het jubileumconcert is op vrijdag 15 maart, aanvang 2000 uur, zaal open vanaf 19:30 uur in dorpshuis An de Steege. De toegang is vrij, na afloop is er een collecte.