Bespreking zonnepark IJsselmuiden in de raad

KAMPEN – Aanstaande donderdag staan de plannen voor een zonnepark aan de Hagedoornweg op de agenda van de gemeenteraad. Een bespreking tijdens de vorige raadsvergadering werd uitgesteld. Het college wil een verklaring afgeven van geen bedenkingen (VGGB) voor een zonnepark in IJsselmuiden maar dat roept bezwaren op. Binnen en buiten het gemeentehuis.

Met steun van GBK, CDA en Hart voor Kampen vroeg in december de SGP-fractie om uitstel van het raadsvoorstel omdat ”de raad alleen in het belang van een goede ruimtelijke ordening kan besluiten tot weigeren van de VVGB”. En dat kost tijd.

RWE wil samen met Solarfields en Zonnegilde in de Koekoekspolder een zonnepanelenveld van 38ha. Gemeente Kampen wijst het plan niet af. Veel politieke partijen wel en inmiddels ook Provincie Overijssel.

Bij haar beoordeling moet de raad alle planologisch relevante omstandigheden betrekken. Volgens onafhankelijk onderzoek voldoet het project meer of minder niet aan vijf van de tien criteria voor grootschalige (zonne-)energieopwekking, aldus Piet Bergstra (HvK).

Wethouder Erik Faber en GL-fractievoorzitster Nieke Jansen gaven in december aan dat het doel van de Regionale Energiestrategie (RES) wel behaald moet worden. Suat Azer (GBK) riep op om op te houden met dat ”RES-gedram”. Er zijn genoeg daken om zonepanelen op te leggen en de natuur- en landbouwgrond te sparen. Het woord is aan de raad.