Afbeelding
Foto Tennekes

Gemeente geeft gehoor aan klachten fietsparkeren

(Door Nick de Vries)

KAMPEN - “Wat heb ik nou aan m’n fiets hangen?” Kampenaren lijken weinig te voelen voor de pilot fietsparkeren in de binnenstad. Zet je de fiets voor het winkelen buiten het parkeervak, dan kan het zijn dat er bij terugkomst een kaartje aan hangt met het dreigement dat hij de volgende keer naar een depot verplaatst wordt. Althans dat was de lijn zoals hij tot anderhalve week geleden gepresenteerd werd. Geen goed idee volgens een meerderheid van de deelnemers aan de enquête die TIPKampen.nl in samenwerking met De Brug opzette.

Ruim 80 procent noemt het fietsparkeren een slechte tot zeer slechte maatregel. Inmiddels is er volgens de gemeente alweer het nodige veranderd om de bezwaren te adresseren. “Het is een pilot om uit te zoeken wat wel en wat niet werkt.”
De enquête is in anderhalve week tijd massaal ingevuld. Ruim 1.112 personen gaven hun mening over het project. Slechts 12 procent van de deelnemers ziet er wat in, 80 procent niet. De meeste deelnemers denken dat de plannen slecht uitpakken voor de ondernemers. Ruim 83 procent voorziet een negatieve uitwerking op het winkelbezoek. 75 procent van de deelnemers denkt in ieder geval zélf de binnenstad minder vaak te gaan bezoeken.

In de toelichting stelt één van de deelnemers: “Het weerhoudt mij er nu van om naar de stad te gaan. Vooral als je snel even naar één winkel wilt om iets te kopen of te ruilen. Dan moet ik soms ver lopen”. Een ander stelt: “Ik ben altijd met de fiets. Nu loop ik langs witte vakken die bomvol zijn. Het wekt irritatie op dat ik eerst een plek moet zoeken verderop, dan weer terug moet naar de winkel, en dat dan drie keer. Vooral met kleine kinderen is dit niet prettig.”
In reactie op de resultaten van de enquête zegt de gemeente de genoemde problemen te herkennen, ook heeft zij in de dagen na de enquête alweer het nodige aangepast. “We zien dat de vakken erg vol staan met fietsen van inwoners en werknemers van de winkels. We zijn met hen in gesprek om samen met hen te kijken naar goede alternatieve parkeerlocaties zodat de vakken in de Oudestraat vrij blijven voor bezoekers van de binnenstad. Daarnaast zijn we met de ondernemers in gesprek om te kijken waar er nog meer fietsparkeervakken kunnen worden toegevoegd.”
Om deze problemen te ondervangen mag sinds kort toch ook buiten de vakken geparkeerd worden bij de winkel waar mensen naar binnen willen. “Maar ook hierover zijn we met de ondernemers in overleg hoe we dit het beste kunnen regelen want we willen stimuleren dat iedereen vervolgens de fiets weer meeneemt. Op deze manier hebben de ondernemers alleen even kort de fiets van hun eigen klant voor de deur die vervolgens weer ruimte maken voor de volgende klant.”

Het is niet alleen het gebrek aan gemak dat mensen dwarszit, er zijn ook mensen voor wie de fiets aan de hand noodzaak is. “Ik ben slecht ter been dus heb de steun van mijn fiets nodig”. En een ander: “Als je MS hebt wil je de fiets het dichtst mogelijk bij de winkel zetten. Als je dan een vak moet zoeken, dat negen van de tien keer vol staat, dan schiet het niet op.”

Het fietsparkeren lijkt zo dus de inclusieve samenleving tegen te werken, stelt de PvdA op haar Facebookpagina. Het aanvragen van een ontheffing werpt wat haar betreft een barrière op. “Een inclusieve samenleving gaat er juist vanuit dat het normaal is dat iedereen mee doet.

Lees verder op pagina 3. "Parkeren voor de winkel is toegestaan".