Aanpassingen na klachten fietsparkeren

De gemeente stelt in reactie op dit punt dat zij graag ziet dat iedereen naar de binnenstad komt, ook diegenen die afhankelijk zijn van hun fiets. “Maar hoe zie je aan een fiets of deze van iemand is die de fiets echt nodig heeft? Om die reden hebben we de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen. Overigens hoef je hiervoor geen medische gegevens af te geven en wordt niet gevraagd naar een doktersverklaring.”

De meeste irritatie over de plannen lijkt te worden veroorzaakt door het dwingende karakter van de maatregelen. Veel mensen lijken zich onder bepaalde voorwaarden (zie artikel op pagina 3 van deze krant) nog wel bij de maatregelen neer te kunnen leggen. Maar dat verkeerd geplaatste fietsen naar een depot aan de Zwartendijk verplaatst worden, vinden velen onacceptabel. “Het transporteren van fietsen door opsporingsambtenaren naar de Zwartendijk lijkt bedacht door een politiebureau uit het Oostblok. ‘Leuk’ voor toeristen.”

De gemeente dat de actie nooit gericht was op het afpakken van de fiets en dat ze inmiddels besloten heeft dat niet actief gehandhaafd gaat worden op verkeerd geparkeerde fietsen. Vakken die naast een vak geparkeerd zijn of even bij een winkel, mogen daar gewoon blijven staan. “Bezoekers kunnen dus ook de fiets kort buiten de vakken parkeren bij de winkels waar ze hun boodschap willen halen. “Maar in samenwerking met ondernemers willen we ze wel stimuleren om de fiets na bezoek aan de winkel weer mee te nemen naar een volgende locatie.”

Handhaving richt zich voornamelijk op hinderlijk gestalde fietsen - die de weg blokkeren - of op weesfietsen en fietswrakken, die wekenlang op dezelfde plek staan.