leerkrachten Mgr. Zwijssenschool
leerkrachten Mgr. Zwijssenschool Foto: Maarten van Gemert

Kinderboekenweek gaat terug in de tijd: En toen? Ridders bij de Mgr. Zwijssenschool!

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – De Kinderboekenweek bij de Mgr. Zwijssenschool is van start gegaan met echte ridders en jonkvrouwen. Nee, de kinderen zagen al snel dat het het schoolhoofd en de leraressen waren. De Rooms-Katholieke basisschool naast de Buitenkerk heeft als invulling van het kinderboekenweekthema ’En toen?’ gekozen voor de riddertijd. De school is mede door Marco en Gera van Lier (Knights of Camelot) ridderlijk, ehm feestelijk, ingericht.

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks in het najaar terugkerende tiendaagse periode waarin het kinderboek centraal staat. Behalve boekhandels en bibliotheken besteden ook veel basisscholen daaraan aandacht. Dit jaar is het thema 'En toen". Teruggaan in de tijd hoeft niet per se in een teletijdmachine. Er zijn legio boeken waarin spannende verhalen over oorlogen en ridders van weleer staan of bijvoorbeeld over de oudheid of beroemde personen van vroeger.
Boekhandel Bos aan de Oudestraat heeft Ridder Dolf uitgekleed en zijn ridderkostuum in de etalage gezet. Verderop in de Oudestraat heeft Marco van Lier zijn ridderspullen in een gang van de Mgr. Zwijssenschool ten toon gespreid. De leerkrachten hadden gepaste kleding van Ventura geleend. Woensdagmorgen werden zo de leerlingen door ridders en jonkvrouwen welkom geheten op school.
De leerlingen dansten en zongen op het lied van de Kinderboekenweek. Voor jonkvrouwe Monique den Dekker, in het dagelijks leven schooldirecteur, was de rode loper uitgerold. Daarop kregen de leerlingen een opdracht die ze deze week moeten oplossen en verzamelen in een heuse schatkist in de gang, de Schatkaart Challenge. De bovenbouw moet zich met teksten en boeken verdiepen in de vragen. Voor leerlingen vanaf groep 3 wordt er een voorleeswedstrijd met een eigen boek gehouden. Daarnaast geeft elke groep nog een eigen invulling aan het thema.
Deze week komt jonkvrouwe Gera van Lier langs die alles komt vertellen over haar ridderleven. Haar dochter Kees heeft op de Mgr. Zwijssenschool gezeten waardoor de activiteitencommissie van ouders en leerkrachten dicht op het vuur zat. Kees van Lier gaf vorig jaar bij het jubileum van de SAP als jonkvrouwe Cornelia van Kampen een demonstratie jousting weg.
De Mgr. Zwijssenschool doet van oudsher met de Kinderboekenweek mee met bijbehorende acties en boeken. Sinds enkele jaren is de organisatie BCB één van de participanten van de Kinderboekenweek. Zij geeft drie christelijke actieboeken uit en een werkmap voor scholen. Een medewerkster van evangelische boekhandel ’De Rank’ aan de Oudestraat laat weten dat zij dit jaar door het coronaregime helaas geen activiteiten organiseren. Bibliotheek Kampen organiseert wel diverse activiteiten tijdens de Kinderboekenweek van 30 september tot en met 10 oktober.

Dit jaar leren en lezen de leerlingen van de Mgr. Zwijssenschool alles over de riddertijd tijdens de Kinderboekenweek met het thema van dit jaar ’En toen?’. Zoals de herkomst van woorden en gezegdes uit de riddertijd. Zelfs uw verslaggever leerde meteen iets bij. De uitdrukking ‘iets of iemand in de smiezen hebben’ was hem bekend. Maar wat zijn smiezen eigenlijk? Wie het weet, mag het zeggen.