Zorg dat fietsparkeren aantrekkelijker is, dan gaat het geleidelijk gestructureerder’

(Door Nick de Vries)
KAMPEN - Maak het plaatsen van fietsen op de juiste plekken aantrekkelijker en moedig met zachte hand aan om hier gebruik van te maken: zonder strenge handhaving. Aan de enquete van TipKampen en De Brug over het Fietsparkeren deden ruim 1.112 mensen en ruim 80 procent was negatief over de plannen. Opvallend is wel dat zowel voorstanders en critici veelal dezelfde verbeterpunten noemen. “Als het dan zo nodig moet, zorg dan in ieder geval voor meer parkeerplekken”.

Volgens veel deelnemers aan de enquete is er door de overvolle vakken vaak geen plek voor de fiets te vinden. Ook de loopafstanden zijn soms te groot, vooral als iemand slecht ter been is. Mensen willen dus meer vakken - ‘Het liefst voor iedere winkel’ - of bijvoorbeeld nietjes, die je veel ziet bij supermarkten. Hieraan kan de fiets vastgezet worden. Wat weer zorgen rondom de veiligheid van dure fietsen weg kan nemen.
Een andere veelgenoemde suggestie is om leegstaande winkelpanden te gebruiken voor het plaatsen van fietsen. Hiermee wordt ook een veilige plek gecreëerd voor de fietsen. Bovendien zijn ze uit het straatbeeld en wordt een winkelpand gevuld. Andere suggesties die gedaan worden zijn om alleen een plaatsingsverbod in de echte probleemgebieden in te stellen, of om enkel te handhaven op drukke probleemdagen.
Vooral de strenge toon die de gemeente aansloeg rondom handhaving lijkt mensen tegen de borst te stuiten. “Fietsen afvoeren naar een depot is absurd”, aldus een tegenstander. “Hierdoor wordt de binnenstad minder gastvrij”, aldus een ander. Voorstanders lijken dit ook te vinden. “Het is goed om wat structuur in het fietsparkeren aan te brengen, maar verbieden is gekunsteld en gedoemd te mislukken. Zorg dat het aantrekkelijker is en dan gaat het geleidelijk gestructureerder, zonder de weerstand die het nu geeft.”
Deze laatste mening lijkt een verbindende essentie te vatten van de reacties uit het 108 pagina’s tellende rapport van TIPKampen. Mensen hebben geen problemen met de fietsvakken en lijken best bereid daar de fietsen in te zetten, maar een transitie met harde hand, wekt weerstand op. Het lijkt beter om te zorgen voor meer plekken op de juiste locaties. Dan zetten mensen vanzelf hun fietsen wel in het rek. Een aanpak op basis van verleiden en niet van dreigen, zoals een deelnemer opmerkte.
Inmiddels hebben enkele ondernemers uit de binnenstad zich bij de gemeente gemeld om mee te denken om de plannen beter te maken. Michiel de Groot, eigenaar van de Intertoys, was criticaster van het eerste uur, maar hij besloot zich vrijwillig aan te melden. De plannen zoals gepresenteerd zinden hem niet, maar hij zou het ook jammer vinden als door de stormvloed aan kritiek ook de goede aspecten van het project ook onder vuur kwamen te liggen.
“De gemeente heeft de plannen veel te grof ingezet”, aldus de Groot. “Dat wekte weerstand op. Nu kost het plan bakken met geld aan ontheffingen, administratie en klachtafhandeling. Ik zie veel meer in facilitering. De suggestie: voor elke winkel een paar nietjes en grote vakken aan de randen van de stad, is hoe ik het ook zie. Dan heb je overal plekjes waar je de fiets kan neerzetten en Zo zorg je als gemeente voor een gastvrije binnenstad.”