Afbeelding
Foto Tennekes

Floorever schenkt vrachtwagen vol bedden en bedlinnen aan ‘project Hongarije’ de Hoeksteen

KAMPEN/BARCS (HONGARIJE) – Bij ‘Project Hongarije’ van de Hervormde kerk De Hoeksteen zijn ze enorm blij met het gulle gebaar van Bert-Jan Postuma, directeur/eigenaar van Floorever. Alle bedden, bedlinnen, nachtkastjes, matrassen en spiraalbodems die Floorever tijdens het opruimen van zijn beddenafdeling niet kon verkopen, vindt nu een goed t(e)huis. ‘Maar liefst 24 kuub’, vertelt Jan Kraan namens De Hoeksteen. ‘We zijn vrijdag met zeven man twee uur bezig geweest om alles in te laden!’ Samen met de negen kuub aan goederen die Stichting Hart voor Hongarije er nog bij stopt, is dat een tjokvolle vrachtwagen.

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

De Hoeksteen steunt hiermee in Hongarije een tehuis voor gehandicapte kinderen in het plaatsje Barcs. In dit tehuis verblijven maar liefst 135 gehandicapte kinderen in de leeftijd van enkele weken tot bijna achttien jaar oud. Deze kinderen kunnen niet langer thuis verzorgd worden. Ze leven 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, in het tehuis. ‘Deze kinderen leven onder erbarmelijke omstandigheden. Wij proberen daar verandering in te brengen.’ Dat gebeurt onder meer met het inzamelen van goederen (zoals nu de bedden van Floorever), maar ook gaat een team van twintig ‘bouwvakkers’ er ieder jaar naartoe om de onderkomens te verbeteren. ‘Als we het doen, dan doen we het goed’, aldus Jan. ‘Niet voor niets is onze slogan “het geloof handen en voeten geven”.’
‘Het is daar grote armoede. Je vraagt je soms echt af hoe mensen zo kunnen leven’, gaat hij verder. ‘Er zijn drie woongroepen waar in de nacht slechts één personeelslid waakt over alle kinderen. Het personeel maakt er lange dagen. Ze hebben daar diensten van twaalf uur op, twaalf uur af; dag in, dag uit, het hele jaar door…’
Al bijna twintig jaar zet De Hoeksteen zich in voor kansarme kinderen in de voormalige Oostbloklanden. Juist in die landen is de gehandicaptenzorg beduidend slechter dan we in Nederland gewend zijn. ‘Dergelijke complexen worden in Hongarije allemaal geel geverfd, zodat het voor iedereen duidelijk is wat voor mensen er wonen.’ In Jans stemgeluid is hoorbaar dat hij het toch wel vervelend vindt dat gehandicapte mensen op deze manier gestigmatiseerd worden.
Het bouwteam dat jaarlijks de handen uit de mouwen steekt, verricht dankbaar werk. ‘We beginnen in het weekend met onze verbouwplannen en zorgen ervoor dat we op de donderdag weer klaar zijn om naar huis te gaan.’ In die vijf werkdagen worden de kinderverblijven flink aangepakt, worden wc’s en douches gemoderniseerd, et cetera. ‘Ze zijn zo enorm blij met wat we voor ze doen’, vertelt Jan. ‘Met onze bouwactiviteiten willen we zorgen voor betere hygiëne, willen we bewerkstelligen dat mensen er prettiger kunnen werken en willen we voor de kinderen het comfort van hun verblijf verbeteren.’ Vorig jaar doneerde Floorever al laminaat dat werd gebruikt om lambrisering in het tehuis aan te brengen. ‘Laminaat heeft een zeer harde toplaag en is daarmee ideaal om snel en hufterproof als lambrisering aan te brengen.’ Dit jaar werden er geen verbouwplannen ten uitvoer gebracht. Door corona ligt dat werk even helemaal stil. Hongarije zit volgens Jan volledig op slot. Niemand mag erin of eruit. ‘Behalve vrachtwagens met humanitaire goederen."