Mondkapjes verplicht in Rooms Katholieke kerken

(door Huib Strengers)
KAMPEN-IJSSELMUIDEN – Kerkgangers in de Rooms Katholieke kerken zijn verplicht mondkapjes te dragen bij de ‘vieringen’ (diensten) in de kerk. Die mededeling kwam afgelopen zaterdag middag bij de kerkgangers per mail terecht.

Het Interim Dagelijks Bestuur (IDB) wat gaat over de Parochies Thomas a Kempis, waar onder andere Kampen en IJsselmuiden toe behoren, Norbertus-Dronten en Christoffel-Steenwijk, heeft daar afgelopen zaterdag toe besloten, met het verzoek dat onder andere de Locatieraden van de individuele parochies, “het dringende advies kenbaar maken aan de parochianen in hun eigen locatie”. De maatregel zou afgelopen zondag al toegepast moeten worden. Getuige een extra uitgave van het mededelingenblad ‘Pontem’ dat wordt verzonden aan parochianen in Kampen en IJsselmuiden en zaterdagmiddag werd verstuurd aan de kerkgangers die over internet beschikken. Aanleiding voor de genomen actie is dat de leden van het IDB, naar aanleiding van landelijke maatregelen die onlangs bekend werden gemaakt, het bestuur zich gedwongen voelde door de actuele situatie rond het Corona virus, de mondkapjes plicht in te stellen. “Het is onze hoop dat wij met gezamenlijke inspanning binnen onze kerkgemeenschappen kunnen bijdragen aan het terugdringen van het virus”.
De mondkapjesplicht is per ‘activiteit’ aangeduid. Begeleiders dragen een mondkapje bij de uitvoering van hun taken, kerkgangers moeten een kapje dragen bij het betreden van de kerk van de ingang tot op de zitplaats. Het mondkapje moet opnieuw worden opgezet tijdens de verplaatsing in het kerkgebouw naar- en van de uitreiking van de Communie. Bij het verlaten van de kerk moet het kapje gedragen worden van de zitplaats tot de uitgang. De vieringen in de Katholieke kerken in de regio waren nog niet zo lang geleden weer op gang gekomen.