Richard Onderweegs 1947 – 2020 Bouwer van het Almere College

(door Huib Strengers)
Hattem – Kampen- In 1969 maakt Richard Onderweegs zijn entree op het Almere College in Kampen, als leraar Duits.’Erst in dem Doppelbereich werden der Stimmen ewig und mild’. Staat in de rouwadvertentie als citaat van Rainer Maria Rilke, een Oostenrijkse dichter en romanschrijver, één van de meest intense Duitstalige dichters. Zou hij Richard Onderweegs geïnspireerd hebben voor de Duitse Taal en Letterkunde. Dat moet haast wel.

Het bleef niet bij het leraarschap, hij werd voorzitter van de Raad voor Bestuur en koos domicilie in het voormalige HBS-gebouw aan het Engelenbergplantsoen, van waaruit hij het Almere College, met een vestiging in Dronten, bestuurde. In zijn kamer een klein ‘golfmatje’ en een paar kleine balletjes voor de stille momenten. Op vrijdagmiddag mochten aanwezige stagiaires wat bij de cafetaria halen en zo werd de week gemeenschappelijk afgesloten op die bijzondere kamer in het enorme voormalige schoolgebouw. Het Almere College was een openbare school. Bij de jaarlijkse voorlichtingsbijeenkomst wanneer ouders en leerlingen een kijkje konden nemen nam de Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) de gelegenheid te baat het openbaar onderwijs aan te prijzen. Maar dat ging de topman van het Almere op een gegeven moment te ver. Er kwamen leerlingen, onder andere uit Genemuiden waarvoor het Christelijk Onderwijs niet goed genoeg was. Die kozen voor het ‘openbare’ Almere College. Om die groep leerlingen niet van de school te vervreemden werd het een ‘Ontmoetingsschool’ en verdween het etiket ‘openbaar’. Onderweegs zat niet stil. Voor het VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs), had hij een nieuw gebouw aan de Flevoweg in gedachten. Het moest een ‘open’ gebouw zijn waar theorie en praktijk samen gingen. Bouwkundig moest het bouwwerk, zowel van binnen als buiten, transparant zijn en een bijzondere uitstraling krijgen. Maar de lessen waren goed en wel begonnen toen bleek dat het geluid van hamers en boormachines uit de praktijkruimten, de leerlingen die theorie volgden enorm veel overlast bezorgden. Een klap in het gezicht van de ondernemende Richard Onderweegs. Er zijn veel gesprekken gevoerd, de medezeggenschapsraad kwam er aan te pas en uiteindelijk kwamen er bouwkundige voorzieningen die aan de overlast een einde maakte en daarmee ook wel het ‘hart’ van de initiatiefnemer raakten, dat er concessies gedaan moesten worden.
Richard Onderweegs was een toegankelijk man. Bij iedere ontmoeting kwam hij met een andere fraaie auto, één van zijn hobby’s naast het golfen. De digitalisering in het onderwijs, waarbij de zwarte schoolborden verdwenen en het Digibord zijn intrede deed, is aan hem voorbij gegaan. Maar waarschijnlijk zal hij daar, ondanks dat het een onderwijsvernieuwer was, gezien zijn lange loopbaan, niet rouwig om zijn geweest.