Afbeelding
Maarten van Gemert

Expositie Stedelijk Museum en boek belichten oren Van Driel en Rembrandt

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – De Kamper kunstenaar Jan van Driel en de Amsterdamse kunstschilder Rembrandt van Rijn blijken tot een select gezelschap te behoren waartoe 5% van de mensheid zich mag rekenen. Van Driel ontdekte dat ook Rembrandt afstaande oren had oftewel flaporen. Hij verdiepte zich in de ”achtste schoonheid” en benaderde het Stedelijk Museum Kampen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een op het oor toegespitste breed georiënteerde expositie plus boekwerk die afgelopen zaterdag werden geopend en gepresenteerd: Oog voor het Oor.

Het had een grootse en feestelijke bijeenkomst in de Stadsgehoorzaal moeten worden maar een rondwarend virus gooide roet in het eten. De vervangende bescheiden bijeenkomst in het Stedelijk Museum was er niet minder feestelijk om. Nynke van der Wal, sinds dit jaar directeur van het museum, opende de bijeenkomst in de Gouden Zaal met een fragment van het hoorspel 'Oogh voor ’t ore' dat Martin-Jan van Santen voor de expositie maakte. De genodigden hoorden hoe Rembrandt onderhandelt met zijn opdrachtgever Marten Soolmans, die het beroemde dubbelportret ‘Marten en Oopjen’ bij hem bestelt. Daarbij komt Rembrandt tot een ontdekking.

Flaporen

Vijfhonderd jaar later komt Jan van Driel tot de ontdekking dat Rembrandt flaporen had en gaat op verkenningstocht langs musea met zijn broer Daan. Wim van Beek doet daarvan verslag en vertelde bij de opening over de drie pijlers van het boek ’Oog voor het oor in de portretkunst – De oren van Rembrandt door de ogen van Jan van Driel’. Eén hoofdstuk is geschreven door Jan van Driel zelf en ook Marieke van Wijk komt aan het woord. De plastisch chirurg promoveerde vorig jaar op het proefschrift ’Congenital and acquired ear deformities; treatment modalities’. Tijdens de opening vertelde ze over de gewoonte om niet te spotten met lichaamsdelen maar flaporen lijken op die regel een uitzondering.

Het muzikale intermezzo was uitgedund tot Judith van Driel en David Faber van het Dudok Kwartet. Daarna ging Bort Koelewijn in op een ander aspect. Vanuit zijn voorkeur voor een sociaal-wetenschappelijke benadering schetste de Kamper burgemeester hoe grootte en vorm van oren en oorlellen iets zouden zeggen over het karakter van de drager. Met een belletje opende hij officieel de expositie waarna de klok in de Schepentoren van het Oude Raadhuis, waarin het Stedelijk Museum gevestigd is, begon te luiden ten teken, als weleer, dat er een besluit was genomen.

De expositie is verdeeld over het museum aan de Oudestraat en de synagoge aan de IJsselkade. Volgende week zal het thema en het boek nader beschreven worden in De Brug en de twee weken daarop zal deze krant verslag doen van de expositie.

De expositie loopt van 3 oktober tot 24 januari en is te bezoeken op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag waarbij op dit moment reservering vooraf gewenst is. Komt het zien! Beter gezegd, komt het horen! Desnoods met uw en jouw flaporen, pardon, afstaande oren.