werk van Petra Douleboudt
werk van Petra Douleboudt Kamper Nieuws

Veel animo voor Kamper kunstroute die komend weekend plaatsvindt in Kamper binnenstad

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Komend weekeinde staat de Kamper binnenstad, nog meer dan anders, in het teken van kerk, kunst en kopen. Zaterdag en zondag zal een kunstroute niet alleen langs galeries en ateliers voeren maar ook langs lokale ondernemers en bekende plaatsen als Stadskazerne, Stedelijk Museum, Stadsgehoorzaal, Quintus en Buitenkerk. De Koop, Kunst en Kerk-route laat inwoners en bezoekers laagdrempelig kennis maken met de vele kunst en kunstenaars die Kampen rijk is.

De Koop, Kunst en Kerk-route in de Heerlijke Hanzestad Kampen is opgezet door Stichting Kunstbrug en vormt deels een alternatief voor de Open Atelierdagen. De coronarestricties steken daar dit jaar een stokje voor want de ateliers zijn doorgaans kleine ruimtes. Bovendien hoeft nu de liefhebber en geïnteresseerde de kunst niet op te zoeken. De kunst komt naar u toe deze herfst!
De Kunstbrug heeft de afgelopen jaren gewerkt aan verbinding tussen de kunstenaars en aan samenwerking tussen kunstenaars en ondernemers. Het plan van de Koop, Kunst en Kerk-route is gezamenlijk opgepakt met binnenstadondernemers, restauranthouders, galeriehouders en met Kampen Partners. Ruim veertig kunstenaars doen mee. Hun kunstwerken staan in etalages en ruimtes van winkeliers en andere deelnemers, zoals het Stedelijk Museum, de Stadsgehoorzaal, muziekschool Quintus en De Buitenkerk.
Winkels die (een deel van) hun etalage of winkelruimte beschikbaar stellen, zijn onder andere SNS Bank, Hema, Intertoys, schoenmaker Kattestaart en Kapteijn Juweliers. Ondernemers en kunstenaars zijn vooraf geïnformeerd en zo is de kunst op de winkel afgestemd. Naast de Oudestraat met de galerie van Wouter Berns, zal de Pop-up Galerie in de Geerstraat haar deuren open hebben staan alsmede Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade en Lalaloes aan de Broederstraat. De complete lijst staat op www.KampenKoopKunstenKerk.nl. Als Hartelijke Hanzestad wordt aan de binnenstad aldus een nieuwe impuls gegeven. Er gebeurt veel op het gebied van kunst en cultuur in Kampen, mede onder aanvoering van de Kunstbrug. Uit het snelloket van de gemeente, ter bevordering van cultuur in coronatijd, rolden een twintigtal projecten. Ook de Koop, Kunst en Kerk-route kreeg een bescheiden bijdrage. Enkele nieuwe galeries zagen afgelopen tijd het daglicht en op diverse plekken zijn en waren exposities te bewonderen, zoals in de zaal achter de hal in de Stadskazerne.
In Huize Marie vond afgelopen weekeinde de derde duo-expositie plaats in het kader van de langdurende kunstestafette Hoogtij 2.0. Kunstenaars Gerben Kalter en Clarck Wilinski mogen hun werken een week laten hangen en na de Koop, Kunst en Kerk-route volgt de volgende duo-expositie. In Huize Maria wordt een aanzet gegeven voor een culturele broedplaats in Kampen. Met alles wat er nu gebeurt, lijkt Kampen zelf één grote broedplaats.