Vlnr: Vera Schoorlemmer, Marja van Vilsteren en Jacqueline Rustidge.
Vlnr: Vera Schoorlemmer, Marja van Vilsteren en Jacqueline Rustidge. Foto: Gerard Meijeringh

RCVRY Run Kampen start loopgroep voor vrouwen met borstkanker

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - In de maand van de borstkanker starten twee leden van Atletiekvereniging Isala ’96 met een opmerkelijk initiatief. Onder de noemer RCVRY Run beginnen ze met een loopgroep (wandelen en hardlopen) voor vrouwen met borstkanker. “Door het sporten krijg je nieuwe energie. Met een betere conditie en uithoudingsvermogen kun je de behandelingen veel beter doorstaan”, aldus Vera Schoorlemmer.

Zij is als oefentherapeut gericht op chronische aandoeningen. Samen met de bekende hardloopster Jacqueline Rustidge zal ze de trainingen verzorgen. Beiden volgden een cursus bij Miranda Boonstra, de initiatiefnemer van RCVRY Run, dat staat voor Recovery Run. Tot voor kort luidde het advies bij kanker om rustig aan te doen tijdens en na het behandeltraject. Maar uit ervaring en onderzoek is gebleken dat bewegen juist een goede werking heeft.

Marja van Vilsteren kan erover meepraten. In 2018 ontdekte ze een knobbeltje in haar borst. “Dat bleek niet ernstig te zijn, maar mijn lijf waarschuwde dat er iets niet goed was.” Er bleek een gezwel in haar borst te zitten. Ze onderging een operatie. “Ik was heel moe, maar twee weken later liep ik alweer 15 kilometer. Daarover was ik super verbaasd, maar het komt omdat je altijd sport."

Na de operatie werd ze maar liefst 21 keer bestraald. Na die tijd mocht ze enige tijd niet hardlopen, maar kon ze wel mountainbiken en wandelen. De bestralingen zorgde voor een enorme vermoeidheid. “Ik ben nog nooit zo moe geweest. Ik was zo kortademig. Vervolgens ben ik gaan fietsen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar ik heb geleerd dat sporten je hoofd leegmaakt. En vermoeidheid kun je eruit fietsen. Bij vermoeidheid ligt het voor de hand om passief te zijn, maar je kunt ook actief aan de gang. Ik heb ervoor gekozen om de strijd aan te gaan met de vermoeidheid. Dat is ook een kwestie van wilskracht. Kom van de bank af! Moe ben je toch al. Na het sporten ben je ook vermoeid, maar wel voldaan. Er zit een verschil tussen moeheid en moeheid.” Ze had na haar behandelingen regelmatig last van bestralingsmoeheid. “Dat komt ineens opzetten, maar door het sporten is het veel minder geworden", aldus Van Vilsteren.

Niet alleen de conditie verbetert, ook het sociale element is belangrijk. Even gezellig een praatje maken doet wonderen. RCVRY Run Kampen houdt in oktober drie clinics, zodat vrouwen kunnen kennismaken met de loopgroep. Deze vinden plaats op woensdag 7 oktober van 10.15 tot 11.15 uur, donderdag 15 oktober van 9.15 tot 10.15 uur en vrijdag 29 oktober van 9.15 tot 10.15 uur. Belangstellenden dienen zich aan te melden via rcvryrun.kampen@gmail.com. In november gaat RCVRY Run Kampen echt van start. De vaste trainingsdagen zijn woensdag en vrijdag. AV Isala ondersteunt het initiatief, de trainingen vinden op de Kamper atletiekbaan plaats.