Voetballiefhebbers gek op livestreams in coronatijd

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - In coronatijd worden mensen creatief. Dat geldt ook voor amateurverenigingen. Sinds dat publiek niet meer welkom is bij wedstrijden, zorgen steeds meer clubs voor een livestream, zodat supporters de verrichtingen hun club toch kunnen volgen. Zo ook in Kampen.

Het is zaterdag 9 oktober. KHC staat samen met CSV Apeldoorn bovenaan in de eerste klasse D. In de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter De Merino’s kan KHC opnieuw goede zaken doen. Daar wil je als KHC-supporter uiteraard graag bij zijn, maar dat kan dus even niet. Een livestream biedt uitkomst. Richard Knul ging aan de slag en vertoont zaterdag zijn kunsten op de tribune. Naast hem verzorgt Tjibbe van Dijk het commentaar. De livestream valt meer in de smaak dan het povere voetbal van KHC.

Na afloop krijgt Knul complimenten. Dat geldt ook voor Van Dijk, die al wordt vergeleken met de bekende verslaggever Sierd de Vos. “Goed gedaan Tjibbe. We hebben ons eigen Sierd”, zegt iemand lachend tegen de KHC-voorzitter. “Ik heb twee jaar geleden samen met Reijer van ’t Hul commentaar gegeven bij Kampen Online. Maar voetballers verwachten van je dat je altijd positief commentaar geeft. Ik had het over Jeffrey de ‘Knooier’. ‘Doe het maar niet meer’, kreeg ik toen te horen, dus toen ben ik ermee gestopt”, aldus Van Dijk.

Knul kan tevreden zijn. Met minimale middelen heeft hij een zeer respectabele livestream kunnen aanbieden. “Het moest via Facebook. Via Youtube was het niet mogelijk. Het internet bij KHC is daarvoor te traag. Nee, ik heb niet via een camera gedaan. Ik heb het via mijn telefoon gestreamd. Dat ging prima. Ik heb gehoord dat het loepzuiver was. We zaten op 163 kijkers. Er kijken zo’n twee man per huishouden, dus dan zit je op minimaal 300 kijkers. Daar ben ik dik tevreden mee”, aldus Knul.

Zalk was deze maand de eerste voetbalclub in de gemeente Kampen met een livestream. Dat was op zaterdag 3 oktober bij het thuisduel tegen ’t Harde. “Bij deze wedstrijd zaten we rond de 180 bezoekers, maar er is ook flink gekeken in de kroegen in ’t Harde. Het aantal kijkers lag dus veel hoger”, aldus Matthijs Buter. In eigen huis beschikt Zalk over snel internet via glasvezel. Daardoor is de resolutie hoog en dat stuwt de kwaliteit omhoog. Het streamen wordt verzorgd door het bedrijf ZalkICT. Afgelopen zaterdag was dat ook het geval bij de uitwedstrijd van Zalk bij WZC Wapenveld. Deze stream werd door zo’n 200 mensen bekeken. Volgens Buter hangt er wel een prijskaartje aan het aanbieden van livestreams. “Je bent er wel uren zoet mee en dat moet wel worden betaald”, aldus Buter, die aangeeft dat deel een deel wordt bekostigd met reclameboodschappen die worden vertoond via de stream tijdens de wedstrijd. “Of we hiermee doorgaan. Dat willen we wel, totdat het publiek weer welkom is. Je hebt de mensen natuurlijk liever aan het veld staan.”