De ontruiming van de Bovenhavenvilla.
De ontruiming van de Bovenhavenvilla. Foto Tennekes

Bovenhavenvilla leeggehaald door gemeente, Mateboer kan beginnen met slopen

KAMPEN - Na een patstelling die jaren geduurd heeft, is dinsdagmorgen de Bovenhavenvilla leeggehaald. Om 09.00 uur werden, onder toezicht van wethouder Albert Holtland, de laatste spullen uit het pand gehaald. Verhuisbusjes en een container waren ter plaatse om de grote hoeveelheid rotzooi af te voeren die in en rond het pand lag.

Volgens wethouder Albert Holtland hadden de krakers tot dinsdag 09.00 uur de tijd gekregen om het pand te verlaten. Holtland was ter plaatse met een deurwaarder en de politie. De krakers hadden een busje staan en al het nodige ontruimd. "Maar niet genoeg", aldus de wethouder. “Dus wij helpen ze een handje”.

Sloop

Het pand is woensdag direct aan Mateboer overgedragen. De projectontwikkelaar heeft direct na de ontruiming enkele historische onderdelen zoals glas-in-lood verwijderd en voor hergebruik opgeslagen. Daarna sluit Mateboer het pand af van de nutsvoorzieningen en kan het tot aan de fundering gesloopt worden. De sloop is naar verwachting voor het einde van 2020 gereed. In december wordt gestart met de sanering van de fundering en de bodem. Deze werkzaamheden duren enkele weken.

Al in januari van 2019 heeft de gemeente een omgevingsvergunning onder voorwaarden verleend voor de sloop van de villa Boven Havenstraat 14.

Voorgeschiedenis

De ontwikkelingen rond het pand kennen een lange geschiedenis. De woning is begin vorige eeuw gebouwd naast de glasfabriek met een eigen directeurswoning. Toen de woning leeg kwam te staan werd het gekraakt.
Lange tijd was het plan om de woning met geld van de provincie Overijssel in oude luister te herstellen. Het pand is een beeldbepalend element in het gebied 'Entree Bovenhaven', één van de drie entrees van de binnenstad naast het gebied Buitenhaven en het gebied Bolwerk-Buitenwacht. Maar de villa was na jaren verwaarlozing in zodanige staat beland dat de gemeenteraad aangaf ook open te staan voor sloop als er iets moois (historiserende nieuwbouw) voor terug zou komen.