Een van de kreeften leeft nu in het aquarium van de visser.
Een van de kreeften leeft nu in het aquarium van de visser. Nick de Vries

Ook Kampen steeds vaker bezocht door beschaarde ‘invasieve exoot’

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Eenden, aangelijnde honden, koeien op de boerderij en zelfs alpaca’s in het hertenkamp. Het Stadspark biedt een rijke variëteit schepsels. Toch stond een lezer van De Brug raar te kijken toen hij op het fietspad brutaal werd aangestaard door een rood beestje met de scharen uitdagend de lucht in gestoken. Een rivierkreeft, wist de ervaren visser meteen.

Na een zoektocht op internet bleek het specifiek te gaan om een Amerikaanse rivierkreeft. Een beestje dat in 1985 voor het eerst in Nederland werd waargenomen en een ware plaag blijkt te vormen. Het is een ‘invasieve exoot'. Een dier dat op onnatuurlijke manier in het ecosysteem gekomen is, daardoor weinig vijanden heeft en zich razendsnel verspreidt. In sommige stadsparken zitten al duizenden kreeften in de vijver.
De Kamper visser z'n nieuwsgierigheid was gewekt en hij zette z'n netten uit in de parkvijver, om eens te zien of hij meer kreeften kon vinden. De volgende ochtend zaten er inderdaad meerdere in z'n net. Hij deed er ééntje in een aquarium en zette de andere terug. Zijn conclusie is dat het in de vijver wemelt van de kreeften, want ook later heeft hij nog meerdere kreeften gespot.
De rivierkreeften worden inmiddels door heel Kampen gezien. Regelmatig krijgt De Brug een foto van een kreeft op bijvoorbeeld een fietspad. Benieuwd of je er ook één gezien hebt. Volwassen dieren zijn roodachtig, op de scharen zitten felrode puntjes. De grootte van een volwassen exemplaar is minimaal 12 cm en maximaal 17 cm.
De verspreiding van de Amerikaanse rivierkreeft leidt in sommige gebieden tot problemen. Als ze hongerig zijn, eten ze alles wat ze tegenkomen, zelfs soortgenoten. Ze vreten de sloten kaal, waardoor ander leven onmogelijk wordt. Het beestje veroorzaakt ook schade aan oevers. De enige serieuze vijand van de rivierkreeft, naast de mens, is de reiger.
De Amerikaanse rivierkreeft is niet alleen een plaag, maar ook een delicatesse. In Louisiana wordt het beest op grote schaal gekweekt. Ook in landen als Zweden is de rivierkreeft een gewild product. De landen die rivierkreeft exporteren, hebben te maken met meer vraag dan aanbod. De meest voor de hand liggende oplossing voor de grote verspreiding van rivierkreeft in Nederland lijkt dan ook om de sloten en plassen leeg te vissen en de rivierkreeft te eten. Herald van Gerner van het Waterschap laat weten dat het hem niet verbaast dat de rivierkreeft ook in Kampen is gesignaleerd. "Deze kreeft wordt steeds vaker gezien in Nederland. Vooral in de Randstad komen ze veelvuldig voor, meer nog dan in het oosten van het land. Maar het dier komt ook in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta zeker voor. Ze zitten in principe overal waar groot water met elkaar in verbinding staat en ze verspreiden zich gemakkelijk. Ze verplaatsen zich zowel door water als over de weg en door het veld.”
Hoeveel Amerikaanse rivierkreeften er binnen het werkgebied van het Waterschap zijn, weet de instantie niet. "Dat meten we niet. De kreeften kunnen holen graven in oevers en taluds. Als dat te gek wordt, kunnen die instabiel worden of verzakken. Op dit moment hebben wij nog geen problemen met de dieren. Het is beheersbaar, dus we zien nog geen grote schades in ons watersysteem, ook niet in Kampen.”