Afbeelding
Foto Tennekes

Nieuwe Toren kleurt blauw vanwege 75-jarig bestaan Verenigde Naties

KAMPEN - De Nieuwe Toren in Kampen is ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN) blauw uitgelicht. Op 24 oktober was het 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werden opgericht, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er is op verschillende manieren aandacht besteed aan het 75-jarig jubileum van de Verenigde Naties. De Nieuwe Toren in Kampen kleurde blauw tot en met 24 oktober.

Burgemeester Koelewijn: “Juist in deze moeilijke tijd is het waardevol stil te staan bij internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid. Als burgemeester van de gemeente Kampen vind ik het belangrijk ook zelf stil te staan bij de mondiale waarden van de Verenigde Naties en deze onder de aandacht te brengen van onze inwoners: vrijheid, gelijkheid, solidariteit, tolerantie, respect voor alle mensenrechten, respect voor de natuur en een gedeelde verantwoordelijkheid.

In één van de 75 persoonlijke verhalen die op de website www.vrijheid.nl staan las ik het volgende:

‘Ik wilde de wereld verbeteren en dacht dat ik daarvoor heel hard moest schreeuwen. Tot iemand een keer tegen me zei: ’ik hoor alleen maar jou. Zie jij de ander eigenlijk wel?’ Die opmerking kwam aan en ik begon genuanceerder en milder naar mensen te kijken. Als je luistert, openen mensen zich voor je, merkte ik (Marieke van der Velden, fotograaf).’

Wat me daar in aanspreekt is de aandacht voor het luisteren naar de ander. Dat is in deze onzekere tijd, waarin solidariteit, tolerantie en respect onder druk staan, ontzettend belangrijk. Als ik aan de VN denk, denk ik ook aan de vredesmissies van de VN. Wanneer mensen in bange situaties, gevlucht voor terreur en oorlog, worden beschermd door onze blauwhelmen en die van over de hele wereld. In de gemeente Kampen wonen ook militairen en ex-militairen die op VN-missie zijn geweest voor vrede en veiligheid. Ik heb hier diepe waardering en respect voor.”

75 persoonlijke verhalen
Op de website www.vrijheid.nl zijn 75 persoonlijke verhalen te lezen en te beluisteren van mensen die in de praktijk te maken hebben gehad met het werk van de VN: persoonlijke verhalen over vredesmissies, vluchtelingenhulp, voedselprogramma's en mensenrechten. Het zijn persoonlijke optekeningen, ook kritische noten maar vooral getuigenissen van solidariteit, samenwerking en medemenselijkheid. Ook is er de buitententoonstelling '75 jaar VN in 75 verhalen'. In de tentoonstelling vertellen ooggetuigen, hulpverleners, militairen, activisten en anderen over de impact van de VN op hun persoonlijk leven. De buitententoonstelling staat, behalve in Den Haag, ook in Zwolle aan de zuidzijde van het station tot en met 30 november.
De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde naties heeft georganiseerd dat door heel Nederland gebouwen VN-blauw worden aangelicht. Zo staan het Vredespaleis in Den Haag, de Martinitoren in Groningen en de Sassenpoort in Zwolle deze week in blauw licht.

Ook de gemeente Kampen doet mee aan de viering: de Nieuwe Toren is ter gelegenheid van 75 jaar Verenigde Naties blauw uitgelicht.