Stoffels, Knoop en Koopman (v.l.n.r.) op de Kamper Stadsbrug
Stoffels, Knoop en Koopman (v.l.n.r.) op de Kamper Stadsbrug (foto: Maarten van Gemert)

Exclusieve stadswandeling van oost naar west voor Maand van de Geschiedenis

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN - Oktober is al jaren de maand waarin het Nederlands Openluchtmuseum met veel partners de geschiedenis voor het voetlicht brengt. cultuurZIEN en het Stadsarchief organiseren elk jaar activiteiten rondom de Maand van de Geschiedenis. De coronarestricties noopte cultuurZIEN de themastadswandeling Oost/West vooralsnog alleen met reporters te lopen.

Met deelnemers zou de groep te groot worden dus trok Carin Koopman, voortrekster van cultuurZIEN, samen met één van de reportageteams van de Maand van de Geschiedenis door Kampen. Dit jaar luidt het thema Oost/West waarop Koopman een stadswandeling had opgezet die haaks op de IJssel door Kampen liep. Oftewel van oost naar west.

Reporter Femke Knoop en fotografe Rachelle Stoffels waren naar Kampen getrokken om verslag te doen voor de Maand van de Geschiedenis. Knoop heeft geschiedenis gestudeerd in Groningen en was eerder deze maand al in Assen op pad geweest en na Kampen volgde nog een bezoek aan Arnhem. Stoffels studeerde Fotografie en verzorgde het beeldmateriaal.
Beide exclusieve deelneemsters aan de stadswandeling luisterden geboeid naar de verhalen en geschiedenis van Kampen. Bij het station stak Koopman meteen van wal stak over het feit dat het station feitelijk buiten Kampen ligt. Ze laat een oude kaart zien en verklaart de hoogteverschillen in het omliggende gebied aan de hand van de vroegere dijken en de schans voor de (oude) brug.

Binnenstad

Over die Stadsbrug liep het gezelschap oostwaarts en op de Plantage wijdde Carin uit over de markten die rondom die plek en het Oude Raadshuis wordt en werden gehouden. Met het zicht op het vroegere klooster, kwam op de Broederbrug het katholieke kerkhof achterin IJsselmuiden ter sprake. Feitelijk ligt die ook op de lijn oost -west.
Die lijn werd vervolgd door de Broederstraat waar Koopman eerder een ontdekking deed die ze nog in onderzoek heeft voor de Kamper Almanak. Onder de Broederpoort door eindigde de exclusieve stadswandeling, na talloze weetjes, in het Stadspark met het zicht op Villa Poortenaar. Daar stroomde ooit het water tussen de later met kantoren dichtgebouwde gewelven door.

Website

Koopman stak meteen van wal over het feit dat het station feitelijk buiten Kampen ligt.

Gebaseerd op het thema oost/west heeft cultuurZIEN een website gemaakt vol verhalen, video's, achtergrondinformatie en creatieve opdrachten. De website Kampentussenoostenwest.nl ging op 1 oktober online als Kamper aftrap voor de Maand van de Geschiedenis.

Vergelijkbaar met de eerder gepubliceerde digitale stadswandeling over de Kamper ziekenzorg, wordt ook de stadswandeling van oost naar west door Kampen gedigitaliseerd. Iedereen kan ‘m straks bij cultuurZIEN meelopen vanachter het coronaveilige beeldscherm.