Tjibbe van Dijk : 'Het is kommer en kwel en natuurlijk niet alleen in het voetbal.'
Tjibbe van Dijk : 'Het is kommer en kwel en natuurlijk niet alleen in het voetbal.' Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 4: KHC


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. Dit keer een gesprek met KHC-voorzitter Tjibbe van Dijk.

Het is vrijdagmiddag. In een lege kantine heet Tjibbe van Dijk mij welkom. In een tijd dat er weinig binnenkomt bij een vereniging, komen hoge rekeningen dubbel zo hard aan. De preses van KHC legt even de nadruk op de OZB-belasting. “We betalen 4719 euro per jaar. Dat is geen kattenpis. Daar word je niet vrolijk van en dan lees je ook nog eens in de krant dat de OZB-belasting met 8 procent de lucht ingaat.”

Kommer en kwel

Het zijn zware tijden voor sportbestuurders. “Het is kommer en kwel en natuurlijk niet alleen in het voetbal. Bijna iedereen snapt dat de maatregelen noodzakelijk zijn, maar mensen worden er wel chagrijnig van. Mensen lopen allemaal met een sik rond en al onze vrijwilligers zijn ook niet vrolijk. Er is niets te doen. Mensen lopen met hun ziel onder hun arm.”

Moeilijke periode

Dat we momenteel niet kunnen voetballen is een enorm gemis

Ook ziet hij een tweedeling bij KHC. “Sommige leden vinden de maatregelen te streng en anderen te soepel. Als bestuurder moet je daar doorheen laveren. Dit is een moeilijke periode. Ongekend, ook als je bedenkt dat we als club mensen zijn verloren. En dat we momenteel niet kunnen voetballen is een enorm gemis. Mensen leven de hele week toe naar de zaterdag, maar momenteel kunnen ze niet bij de club terecht. Dat leidt tot gekke taferelen. Mensen zoeken elkaar toch op, ze laten zich niet aan de ketting leggen.” Van Dijk is al negentien jaar voorzitter en is bijna elke dag aanwezig op de club. “Maar mijn dagelijkse ritme is helemaal weg. Normaal zijn er veel klusjes die ik doe, maar dat is allemaal weggevallen. Maar we proberen de moed erin te houden.”

Lage energienota

Financieel wordt KHC flink getroffen door het coronavirus. “We hebben een heel grote accommodatie en een gebouw brengt lasten met zich mee. Die zijn bij ons behoorlijk wat groter dan bij DOS of Go-Ahead. Gelukkig hebben we hard gewerkt aan het verduurzamen en verbeteren van onze accommodatie. Eerder hadden we een energienota van 2600 euro per maand, nu is dat tussen de 700 en 800 euro. Natuurlijk zitten we wel met een gigantisch omzetverlies. Ruim 20.000 euro omzet per maand uit de kantine en zaalverhuur valt nu weg, maar financiële zorgen hebben we niet. KHC heeft financieel de zaken goed voor elkaar. Maar dit moet geen jaren gaan duren.”

Nieuwe tribune

Ondanks de coronacrisis denkt Van Dijk aan het verbeteren van de accommodatie. “We zijn aan het sparen om de tribune te vervangen en twee kleedkamers bij te bouwen. Nu hebben we slechts acht kleedkamers, inclusief die in onze sporthal. We hebben ruimtegebrek, zeker nu met de corona. We willen de tribune naar voren trekken. In de ruimte eronder willen we twee kleedkamers en een ruimte voor opslag realiseren. Maar ja, het sparen staat momenteel on hold. Er gaat meer uit dan dat erin komt. Je bent afhankelijk van subsidies. Er zijn compensatieregels van de overheid. Daar hebben we gebruik van gemaakt. Of we minder sponsorinkomsten hebben? Dat valt wel mee. KHC heeft trouwe sponsors en leden, maar bedrijven hebben het moeilijk. Ik heb verschrikkelijk te doen met de horeca. Als je ervan moet leven. Ik heb mensen gesproken die het huilen nader stond dan het lachen."

Voetballen in juni

De vraag is wat de toekomst gaat brengen. Van Dijk probeert positief te blijven. "Ik ben een rasoptimist. Er komt een keer een einde aan. We moeten de maatregelen ook de tijd geven. Als het kan, kunnen we weer voetballen. Hoe de competitie dan verder moet? Ik verbaas me er altijd over dat er in de maand juni niet wordt gevoetbald. Als je dat straks wel doet, is iedereen blij. Juni is vaak een hartstikke mooie maand om te voetballen. Er moet dan een streep door de nacompetitie en je moet de oude promotie/degradatieregeling toepassen. De kampioen promoveert en twee ploegen degraderen. Van januari tot en met juni moet je dan nog 22 wedstrijden spelen. Dat kan. De competitie kun je uitvoetballen, maar dan moet je wel concessies doen."