Afbeelding
Foto: Werner van Manen

Soli Deo Gloria zoekt projectleden voor livestream

KAMPEN – Coronavirus of niet, CRK Soli Deo Gloria wil het jaar niet afsluiten zonder te laten horen waar het gemengde koor voor jongvolwassenen toe in staat is. Aangezien het onmogelijk is om met een groter gezelschap samen te komen voor een uitvoering, werkt het koor dat onder leiding staat van Ton Adema mee aan twee livestreamconcerten. Geïnteresseerde mannen en vrouwen krijgen de mogelijkheid om hieraan mee te doen als projectlid.

Door Niek Teune

In maart kwam er abrupt een einde aan de koorrepetities van CRK Soli Deo Gloria. Ook de uitvoeringen die het gemengde koor voor jongvolwassenen op de agenda had staan, werden geschrapt. “We waren druk aan het repeteren voor onder andere ons Passie-Paasconcert”, vertelt Wouter van Dort, lid van de pr-commissie. “De repetitieavonden in het Hoornbeeck College en de concerten vielen allemaal in één keer weg.” Om het niveau vast te houden, werden filmpjes opgenomen waarin het klassieke repertoire voorgezongen werd. “Zo konden wij thuis de lesstof toch bijhouden”, aldus Van Dort.

Na de zomervakantie werden de reguliere repetitieavonden weer opgestart. Ook op dit moment repeteert het koor nog iedere donderdagavond in het Hoornbeeck College. Van Dort: “We zingen netjes op anderhalve meter afstand van elkaar in de aula van het schoolgebouw. Dat kan gelukkig, omdat we met twintig koorleden zijn.” Verantwoord repeteren is zodoende nog wel mogelijk, maar een reguliere uitvoering geven in een kerkgebouw zit er niet in voor CRK Soli Deo Gloria. “Als onze koorleden met dirigent Ton Adema en repetitor Niels Adema zouden samenkomen, dan is er nog ruimte voor acht luisteraars”, lacht Van Dort.

De oplossing werd gevonden in zogenaamde ‘livestreamconcerten’, waarbij liefhebbers niet in het kerkgebouw kunnen komen luisteren, maar via internet de uitvoering kunnen volgen. CRK Soli Deo Gloria verleent haar medewerking aan een kerstnachtdienst in de Grote Kerk van Hoogeveen, die 24 december uitgezonden zal worden. Ook levert het koor een bijdrage aan een uitvoering die georganiseerd wordt op 23 december door de evangelisatiecommissie van de Gereformeerde Gemeente. “Wanneer je in een leeg kerkgebouw zingt, klinkt dat anders”, erkent Van Dort. “Maar we zijn heel blij dat we toch een uitvoering kunnen geven in deze tijd; dat we op deze manier toch iets van ons kerstrepertoire kunnen laten horen.”

CRK Soli Deo Gloria biedt zowel mannen als vrouwen de mogelijkheid om in de voorbereiding richting de twee kerstuitvoeringen als projectlid aan te sluiten. “Voor eenmalig 25 euro kunnen projectleden de komende weken aansluiten bij onze repetities op donderdagavond van 19.45 uur tot 21.45 uur in het Hoornbeeck College. Ze krijgen de stukken in bruikleen, zodat er ook thuis gestudeerd kan worden. Daarna kunnen ze meedoen aan de twee livestreamconcerten. Het is een leuke manier om eens nader kennis te maken met een koor, zonder dat mensen zich direct voor langere tijd moeten binden”, aldus Van Dort. “Vooral tenoren en bassen zijn zeer welkom. Ook vrouwen die jonger dan 45 jaar zijn verwelkomen wij graag.”

De repetitieavonden in het Hoornbeeck College en de concerten vielen allemaal in één keer weg.

Mannen en vrouwen die als projectlid mee willen zingen met CRK Soli Deo Gloria, kunnen contact opnemen met voorzitter Mark van Winkelen via 06-11960127 of info@crksolideogloria.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk zaterdag 14 november. Nadere informatie over de twee livestreamconcerten wordt op een later moment verstrekt via onder andere de website van CRK Soli Deo Gloria.