Winnaar van de Gouden Vleermuis 2020: Kampenaar Jacob Vis
Winnaar van de Gouden Vleermuis 2020: Kampenaar Jacob Vis (foto: Maarten van Gemert)

Kamper thrillerauteur Jacob Vis (80) ontvangt Gouden Vleermuis voor gehele oeuvre

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Op het Thrillerfestival in Zoetermeer is Kampenaar Job Vis bekroond voor zijn complete werk. Onder het schrijverspseudoniem Jacob Vis kreeg de auteur van hoofdzakelijk misdaadromans de Gouden Vleermuis uitgereikt van MAX-omroepdirecteur Jan Slagter. Het juryrapport is lovend over de man die al opviel toen hij schreef voor zijn vroegere werkgever Staatsbosbeheer.

De week waarin Zoetermeer werd omgedoopt in Thrillercity, eindigde voor Jacob Vis in een vreugdevolle climax. Zondag 1 november ontving hij op de slotdag van het Thrillerfestival de MAX Gouden Vleermuis voor zijn gehele oeuvre. Dat beslaat op dit moment 27 thrillers en enkele andere romans. En er zit nog meer in de pen want aan zijn leeftijd heeft de kwieke tachtigjarige geen boodschap.

Bosbeheer

Geboren in 1940 te Haarlem volgde Vis de land- en tuinbouwschool Warmonderhof en de bosbouwschool in Arnhem. Na in 1964 stage gelopen te hebben, begon hij in 1966 zijn carrière bij Staatsbosbeheer (SBB). Hij mocht aan de slag als beheerder in Oost-Flevoland, dat in een pioniersfase verkeerde. Het nieuwe land, waar alles mogelijk leek, sprak hem aan en hij kwam in Dronten te wonen. Later verhuisde hij naar Kampen en de laatste jaren tot zijn pensioen in 2001 werkte hij als consultant voor SBB.
Hij schreef al veel voor SBB, zoals een boek over een revolutionaire methode tot het omvormen van populierenbos in langlevend loofhout. In 1985 begon hij, naast zijn werk, verhalen te schrijven. Zijn eerste thrillerroman werd afgewezen door Bruna maar een week later belde Tomas Ross – destijds adviseur van het crimefonds van uitgeverij Het Spectrum - dat hij het boek "dolgraag" wilde uitgeven. De bekende misdaadschrijver onderkende wel de gave van Vis en zo debuteerde Vis In 1987 met ’Prins Desi’ over de strijd tussen Bouterse en Brunswijk. Dat boek, ”vol beginnersfouten” aldus Vis, sloeg in als een bom.

Waarheidsgetrouw

„Een boek moet ergens over gaan.”

De vliegende start van Vis resulteerde tot nu toe in 21 thrillers, 1 truecrime story, 2 jeugdromans en 3 historische romans over Nederlands-Indië waarin zowel de familie van Job Vis als zijn vrouw Lenny wortelen. Die romans spreken Lenny Vis-Schoute (84) meer aan dan de thrillers, vertelt de vrouw die in 2008 Bibliotheek-aan-huis opzette.

Alle boeken hebben een maatschappelijk thema, zoals vrouwenhandel dat in de jaren tachtig veel in het nieuws kwam. „Een boek moet ergens over gaan”, zegt Vis. In een thriller uit 2004 vormt een coronavirus de rode draad – niets nieuws onder de zon met het huidige COVID19-virus. Een bijzonder, waar gebeurd, verhaal vloeide voort uit een uitnodiging van een advocaat aan Vis om mee te gaan naar Oost-Flevoland.

De bosbeheerder legde hem uit wat je in een lijk zou moeten aantreffen dat in de zandgrond begraven is. Maar het lijk werd pas veel later gevonden. Samen met daaruit voortvloeiende kenmerken en getuigenverklaringen heeft Vis de onschuldig veroordeelde vrij gepleit, die echter wegens goed gedrag na 13 van de 20 jaar alweer vrij was. Daarop is de zogeheten truecrime story ’Het Rijk van de Bok’ van Jacob Vis gebaseerd.

Nominaties

Vis weet even geboeid te vertellen als hij schrijft. Sommige politiedossiers kent hij tot in detail. Hij heeft in zijn schrijversloopbaan al meerdere prijzen in de wacht gesleept en is tien maal genomineerd. De Kamper thrillerauteur kreeg vijf nominaties voor de Gouden Strop (die hij echter nog niet won), twee voor de Diamanten Kogel (die hij in 2015 won met ’De Zwarte Duivel’), twee voor de Gouden Vleermuis (die hij dus dit jaar won) en één voor Het beste Boek van Overijssel. In 2011 werd hij door RTV Oost verkozen tot Kunstman van Overijssel, dat als naambordje onder zijn voordeurbel hangt.
Met de MAX Gouden Vleermuis is Vis zeer verguld. Het juryrapport is unaniem over de winnaar in 2020 van de PC Hooftprijs voor de thrillerroman. De volgende thriller zit alweer in zijn hoofd en komt naar verwachting volgens jaar uit. Evenmin als de misdaad, lijken de thrillers van Kampenaar Jacob Vis uit te roeien.