Roel van Bruggen (l) en Hans Huisman.
Roel van Bruggen (l) en Hans Huisman. Foto: Gerard Meijeringh

PV de Postduif sfeervolle thuisbasis voor Kamper duivensport


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Tien jaar geleden vierde PV de Postduif uit Kampen het 100-jarig jubileum. Anno 2020 is de vereniging nog steeds gezond. Dat is mede te danken aan de fusie met Postduivenvereniging de Snelle Wieken uit IJsselmuiden. In een tijd waarin de duivensport het moeilijk heeft, is het aantal leden van PV de Postduif stabiel gebleven, maar blijft de vereniging wel kwetsbaar met veel leden van een wat oudere leeftijd. “We hopen dat onze vereniging in Kampen blijft bestaan. Als het eenmaal wegvalt, komt het nooit meer terug”, aldus secretaris Roel van Bruggen van PV de Postduif.

De duivensport in Nederland heeft het al jarenlang moeilijk. Bij veel verenigingen loopt het aantal leden terug en vergrijst het ledenbestand. Dat leidde in mei 2010 tot een fusie tussen de Postduif en de Snelle Wieken. En daardoor ontstond een stabiele duivensportvereniging. "Het ledenaantal liep terug naar 35. In mei zijn we gefuseerd en we zijn nu een gezonde vereniging”, liet de toenmalige Postduif-voorzitter Wim Diender begin november 2010 weten in een interview met De Brug.

Import

Tien jaar later is Hans Huisman de voorzitter van PV de Postduif. In 2018 nam hij deze rol op zich, al was Roel van Bruggen de eerste kandidaat. "Maar ik wilde niet. Wij zagen meer heil in jou Hans”, lacht Van Bruggen. Huisman was aanvankelijk lid van de Snelle Wieken. Na de fusie verhuisde hij met zijn vader mee naar De Postduif. "Hij is import”, lacht Van Bruggen. "Maar we waren blij dat Hans het wilde doen. Niemand zat erom te springen om voorzitter te worden. Het was moeilijk om nieuwe bestuursleden te vinden. Dat is nog steeds het geval”, aldus Van Bruggen. “Ik wilde graag helpen en kreeg de steun van alle bestuursleden”, vult Huisman aan, die heel goed wist en weet waar zijn sterke en zwakke punten liggen. “Mijn grootste valkuil is mijn enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Ik trek heel veel naar me toe”, aldus Huisman. Tijdens de coronacrisis komt deze karaktereigenschap goed van pas. “Dan moet je dingen echt goed regelen. Anders komt het niet goed.”

Vergrijzing

het is altijd prachtig als de duiven na een vlucht op de klep vallen

Evenals andere verenigingen heeft PV de Postduif te maken met een vergrijzing van het ledenbestand. Toch kreeg de vereniging wel wat aanloop van jongere leden. Nadeel is dat de duivensport een behoorlijke investering vraagt voor beginners. “Je bent zo 8.000 euro kwijt”, zegt Van Bruggen “Je moet een hok hebben. Een klok en uiteraard duiven om mee te beginnen. Daarna kost het zo'n 2.500 euro per jaar. Beginnende leden worden geholpen. Hoe meer duiven , hoe leuker het wordt”, vult Huisman aan. “We zijn allemaal liefhebbers. Maar jongeren hebben geen geduld en de duivensport is een individuele sport. Gelukkig hebben we vereniging waar iedereen elkaar helpt. Maar de basis ligt thuis", aldus Huisman,

Op de klep vallen

"Wat maakt de duivensport zo bijzonder? Eerder was ik altijd met voetbal bezig. Maar op een gegeven moment werd ik voetbalmoe. Toen ben ik mijn pa gaan helpen met de duiven. De winnaarsmentaliteit die ik eerder had bij het voetbal heb ik nu bij de duiven. Op tijd trainen, op tijd verzorgen. Je wilt ze goed verzorgen. Dat moet je passie zijn. Ik heb een band met mijn duiven, het zijn heel gevoelige dieren. Ik vind het geweldig om in het hok tussen de duiven te zitten. En het is altijd prachtig als de duiven na een vlucht op de klep vallen. Dat is altijd een prachtige belevenis", zegt Huisman.

Gezond

Terug naar de fusie tussen de duivensport in Kampen en IJsselmuiden. Er ontstond een gezonde basis, maar ook sportief pakte de fusie prima uit. "Sommige leden zijn na de fusie beter gaan presteren. Hoe dat kwam? Er ontstond meer concurrentie en hoe meer duiven hoe leuker het wordt. Ik durf wel te zeggen dat we met onze vereniging tot de top van Nederland behoren”, zegt voorzitter Huisman. "Sowieso van onze afdeling”, is Van Bruggen iets voorzichtiger. Volgens de twee heeft de fusie veel goeds gebracht. De vereniging is nog steeds gezond. We beleven met z'n allen heel veel plezier met onze hobby. Ik hoop dat onze vereniging zo lang mogelijk zelfstandig blijft en dat we herintreders mogen verwelkomen", besluit Huisman.