KNVB mikt op herstart 16 januari

ZEIST - De KNVB zet in op het uitspelen van de competities in het amateurvoetbal. De voetbalbond mikt op een herstart van de amateurcompetities op zaterdag 16 januari. Er wordt dan begonnen met een inhaalprogramma. Een week later begint de reguliere competitie. In dit scenario worden de bekercompetities en de nacompetitie geschrapt. Ook wordt er in de maand juni gespeeld.

De voetbalbond betitelt een herstart op 16 januari als het meest positieve scenario en denkt dat in dat geval de competities kunnen worden uitgespeeld. Vereiste is wel dat clubs halverwege december weer normaal kunnen trainen.

De hele maand juni wordt volledig benut ten koste van de nacompetitie. De overschrijvingsperiode zal meeschuiven en wordt in dit scenario verplaatst van 15 naar 30 juni.

In dit scenario begint de herstart met een inhaalprogramma op 16 januari. Een week later wordt de reguliere competitie opgepakt. Clubs in de tweede divisie, derde divisie en de hoofdklasse spelen tijdens Pasen en Pinkeren een dubbel programma. Tweede- en derdedivisionisten moeten ook doordeweeks wedstrijden spelen. Voor alle niveaus geldt dat er een grote kans is op inhaalwedstrijden op midweekse momenten. Daarnaast krijgen de trainers de mogelijkheid om vijf keer te wisselen.

De promotie/degradatieregelingen zullen worden aangepast. De KNVB laat weten dat half december wordt besloten of dit scenario haalbaar is. “Als dat niet het geval blijkt te zijn, dan worden de competities op een later moment hervat in een deels of volledig aangepaste vorm”, aldus de KNVB.

Mocht een herstart op 16 januari niet mogelijk zijn, dan komen andere scenario’s in beeld, zoals het afwerken van een halve competitie, een geheel nieuwe halve competitie of het opsplitsen van de competitie. Tevens kan het zo zijn dat dan de nacompetitie en de districtsbekertoernooien weer in beeld komen. Ook bij andere scenario's is het plan om in de maand juni te voetballen.

De KNVB wil met 'Plan B: blijven voetballen in tijden van corona' een werkbaar alternatief presenteren om perspectief te bieden aan de 1,2 miljoen voetballers en vrijwilligers in Nederland tijdens de tweede coronagolf. "Hierin is extra aandacht voor de beperking van mobiliteit, sociale contacten en het bij elkaar brengen van grote groepen mensen. Ook willen we het met ons beleid makkelijk maken voor onze leden om zich aan de regels te houden", aldus de KNVB.

De KNVB roept de verenigingen op om passende activiteiten te blijven organiseren. Hiervoor wordt een activiteitenbudget beschikbaar gesteld, waar clubs aanspraak op kunnen maken.

De KNVB staat de verenigingen verder bij door hen digitaal samen te brengen via het nieuwe platform EénTweetje en te wijzen op regelingen, goede voorbeelden van andere clubs en op bestaande (digitale) netwerken. Met het online platform Blijf Voetbalfit helpt de KNVB de verenigingen aan gevarieerde trainingsmogelijkheden en -vormen en creatieve alternatieven die aansluiten bij de dan geldende coronamaatregelen.