Afbeelding
Bron: CDA.

Hilde Palland op koers voor langer verblijf in Tweede Kamer: “Er valt nog een hoop te doen”

(door Niek Teune)

KAMPEN - Blij verrast en vereerd is Tweede Kamerlid Hilde Palland-Mulder met de plek die zij op de kieslijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen gekregen heeft. Afgelopen week werd bekend dat de politica uit Kampen voorlopig de twaalfde stek bezet. Dat lijkt genoeg perspectief te bieden op nog een periode ‘Den Haag' voor Palland, die haar werkzaamheden na maart 2021 graag een vervolg wil geven.

Hilde Palland hoopte vooraf dat zij op de kieslijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen een plek bij de eerste twintig kandidaten zou krijgen. "Het is een spannend proces; iedereen doet zijn uiterste best, maar er zijn maar een beperkt aantal hoge plaatsen beschikbaar. Op het Partijcongres in december wordt de lijst definitief vastgesteld door de leden, maar ik verwacht eigenlijk geen grote verschuivingen. Met een twaalfde plaats heb ik voldoende perspectief op een nieuwe periode in de Tweede Kamer.” Palland voelt zich dan ook wel ‘een beetje vereerd' dat zij de nummer 12 is geworden. Maandag 26 oktober werd haar dat telefonisch meegedeeld door een lid van het partijbestuur. "Ik was blij verrast. Ik ben nog niet zo lang Tweede Kamerlid (per mei 2019, red.) en dan heb je toch beperkt tijd gehad om je weg te vinden, te laten zien wie je bent en wat je hebt bij te dragen.” Dat ze na zestien maanden Den Haag van plek 21 op de vorige kieslijst naar plek 12 op de huidige is opgestoomd, is dan ook fantastisch. "Zeker ook omdat er veel bekwame collega's zijn. Maandag heb ik de rest van de avond met een glimlach en glas wijn op de bank gezeten”, aldus Palland. Palland hoopt dat de burgers haar het vertrouwen geven om haar werk in Den Haag af te maken. "Het kost echt even tijd om je weg te vinden in de Haagse werkwijze, je portefeuille en de thema's waarop ik woordvoerder ben. Ik voel me net een beetje ingewerkt”, lacht Palland. "Het zou heel jammer zijn als het nu alweer voorbij zou zijn. Er valt nog een hoop te doen, zeker voor de arbeidsmarkt en de corona-noodpakketten voor ondernemers en werkenden. Ik wil daar graag verder mee aan de slag.”
Hoewel de kans aanzienlijk is dat Palland na maart 2021 nog minimaal vier jaar aanblijft als Tweede Kamerlid namens het CDA, heeft ze geen moment overwogen om met haar gezin vanuit Kampen te verhuizen naar Den Haag. "Het is heel belangrijk dat in de Tweede Kamer niet alleen maar mensen uit de randstad zitten, maar ook vertegenwoordigers uit dit landsdeel en onze regio. Zij weten beter wat er hier speelt en kunnen dat op de agenda zetten. Denk bijvoorbeeld aan verkeersknelpunten, woningbouwopgaven en werkgelegenheid bij bedrijven in onze regio. Als mensen er vertrouwen in hebben dat ik wat toe te voegen heb ik Den Haag en de regio daadwerkelijk goed vertegenwoordig, dan moeten zij in maart 2021 op mij stemmen.” Het coronavirus laat de hele samenleving de beperkingen in het dagelijkse leven en onderling contact ondervinden. Dat heeft ook gevolgen voor de campagne van Palland. "Fysieke bijeenkomsten organiseren wordt heel moeilijk. Dat is echt jammer, ook omdat het zeer waardevol is om er samen met lokale CDA'ers op uit te trekken. Maar gelukkig hebben wij bewezen dat elkaar online ontmoeten ook goed mogelijk is. Een goede campagne voeren kan wel, maar we moeten creatieve manieren vinden”, aldus Palland.