Bijgaande Foto: vl.n.r. Germa Scholten, Emma Quilligan (zakelijk leider) , Marjan Hommes.
Bijgaande Foto: vl.n.r. Germa Scholten, Emma Quilligan (zakelijk leider) , Marjan Hommes. Fotograaf: Kasper Veenstra

In gesprek met de cultuursector tijdens coronatijd:
Vuur en Vlam Produkties: Ik dans, dus ik besta

(Door Marco Hulsebos)

KAMPEN - Het zou een feestelijke dag zijn, donderdag 5 november 2020: De première van Vuur en Vlam's nieuwe dansvoorstelling Born Identity met in de hoofdrol Stanley Burleson. Maar vandaag is niet de dag zoals die hoorde te zijn. Toch serveren Germa Scholten en Marjan Hommes, oprichters van Vuur en Vlam, koffie met heerlijk gebak.

In deze nieuwe serie artikelen in De Brug gaat cultureel ondernemer Marco Hulsebos in gesprek met makers en aanbieders van kunst en cultuur. Hoe gaan zij om met de mogelijkheden en onmogelijkheden tijdens de Coronacrisis? Info: marcohulsebos.nl.


Wij zijn er nog en blijven zolang we leven, ook al kunnen we nu niet doen wat we het liefst doen. Dansen!”, roept Marjan enthousiast. Germa vult aan, “Dans is de oertaal van je lijf, de beweging die altijd in direct contact staat met het gevoel. Ik kan aan iemand zien die hier binnenloopt hoe hij of zij zich die dag voelt. Vanuit die gedachte maken we onze voorstellingen.”
De laatste jaren hebben Germa en Marjan een professionele organisatie weten neer te zetten met een krachtig team. Klaar voor de volgende stap: dansvoorstellingen maken die door Nederland kunnen touren. Met 'Onvoorwaardelijk', een voorstelling over dementie, waren ze een eind op weg. Op de website, vuurenvlamprodukties.nl staat geschreven “Helaas hebben wij moeten besluiten om 'Grenzen van Vrijheid' en 'Born Identity' uit te stellen tot een later moment, omdat wij met de aangescherpte maatregelen niet door kunnen gaan met het repetitieproces en de voorstellingen. We houden jullie graag op de hoogte via onze sociale media en website. Voor nu, blijf gezond.”
Met name door het steeds weer opstarten en stilleggen van de repetities gaat veel geld verloren. Ook zijn er vele opdrachten voor producties stopgezet.
Voor makers als Germa en Marjan natuurlijk de grootste nachtmerrie. “In de eerste lockdown hebben we 'Vuur en Vlam in de Pan' opgezet. Marjan en ik houden enorm van koken. Mensen konden bij ons een drie-gangen menu bestellen dat we zelf langs kwamen brengen. We maakten leuke filmpjes op social media.” Het gaf Germa en Marjan een goed gevoel bezig te zijn. “Na de eerste lockdown in maart dit jaar hebben Germa en ik een lang gekoesterde wens in vervulling zien gaan. Een documentaire over ons werk.” Deze documentaire, te zien op hun website, is op de eerste Vuur en Vlam Vriendenavond voor de zomer in première gegaan.
Leuk natuurlijk, maar dat is niet waarvoor Vuur en Vlam is opgericht. Vuur en Vlam moet creëren, bedenken, maken, dansen, uitvoeren, touren en ontroeren. “Het maakt me wel eens bang”, zegt Germa. “Hebben mensen het wel écht nodig? Ik mis persoonlijk theater enorm, zeker als bezoeker. En natuurlijk de horeca. Maar geldt dat ook voor anderen, hoe zien zij dat? Ik hoor daar in het dagelijks leven weinig over. Gelukkig zie ik dat mensen ons een warm hart toedragen, ze worden 'Vriend' of steunen ons eenmalig.”
Marjan vult aan: “Ik ben ervan overtuigd dat als het eenmaal weer kan, mensen wel weer de deuren van het theater weten te vinden. Daar houden we ons aan vast. Tot die tijd zoek ik ander werk, er moet brood op de plank komen. Alles aanpakken om straks weer te kunnen doen wat we het liefst doen; dansen, creëren en ontwikkelen!”

Zodra Germa en Marjan weer kunnen repeteren gaan ze er volop voor. Met als doel alsnog die mooie première die 'Born Identity' verdient en hopelijk een tiental uitvoeringen. Dans moet gezien, gevoeld en gehoord worden. Daarom zijn ze blij dat er in de afgelopen maanden plannen gemaakt zijn voor een film van hun eerdere voorstelling 'Onvoorwaardelijk'. Het wordt zeker geen verfilming van een uitvoering, ze willen meer laten zien. “Met dans vechten we tegen het vooroordeel 'dat is niets voor mij als theaterbezoeker'. Met de film hopen we de drempel voor onze toegankelijke dansproducties te verlagen.”

Het Goede Doel beschreef het al eens als mooi en onverslijtbaar: “Ik dans, dus ik besta.”

In tijden dat je niet kunt doen wat je het liefst wilt, zien Germa en Marjan dus wel degelijk mogelijkheden die ze eerder niet voor ogen hadden. Door de positieve reacties op 'Vuur en Vlam in de Pan' hebben ze besloten dit te herhalen op 20, 21 en 22 november. Nu in samenwerking met In Holland. Ze koken voor het hele gezin een Hollandse maaltijd van vier gangen. Alles aanpakken dus! Vuur en Vlam, net als water, vindt ook altijd wel haar weg.