Afbeelding
foto aangeleverd

Jan van Wendel geportretteerd in boek Man & Werkplaats

IJSSELMUIDEN – Afgelopen week nam vliegtuigbouwer Jan van Wendel een exemplaar van het boek ‘Man & Werkplaats – 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap’ in ontvangst. Van Wendel is hierin met nog 29 andere mannen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

Afgelopen jaar is fotograaf Otto Kalkhoven uit Eppenhuizen (Groningen) het hele land doorgereden met zijn busje op zoek naar mannen en hun werkplaats. Van een garage vol keurig gesorteerd gereedschap, een verstopte schuur met een gepoetste Oldtimer tot een klokkenmaker in een boerenschuur. Al jaren hebben werkplaatsen en het verhaal erachter Kalkhoven in zijn greep. Hij kwam in contact met Jan van Wendel die in zijn loods in IJsselmuiden met grote passie een vliegtuig aan het bouwen is.
De organisatie vertelt: "Laat je meenemen in de prachtige werkplaatsen van 30 mannen met twee rechterhanden en een grote passie voor vakmanschap, techniek en gereedschap. Mannen die antieke auto's, fietsen, motoren en trekkers restaureren. Maar ook creatievelingen die gereedschap smeden, hout bewerken, historische wapens reconstrueren, vliegtuigen bouwen of glassculpturen blazen. Wat gebeurt er in al die schuren, garages en loodsen? Of in die koeienstal of dat fort? Dit zijn de verhalen over vakmanschap en liefde voor het ambacht. Het spat van elke foto af!"
Van Wendel “Men zegt wel eens dat het bouwen van een vliegtuig een mensenleven en een huwelijk kost. Gelukkig is mijn vrouw mijn grootste fan, al gaat ze niet mee de lucht in. Je moet natuurlijk wel een beetje gek zijn om een vliegtuig te gaan bouwen. Een nieuw huis staat sneller. Normaal duurt het bouwen van een vliegtuig 10 jaar, maar over mijn eerste, een Braendli BX-2 Cherry laagdekker met 80-pk motor, heb ik 3,5 jaar gedaan. Nu ben ik ruim 6 jaar bezig met vliegtuig nummer 2. Geen eenvoudige klus, want ik doe alles zelf en werk alleen.”

Het boek Man & Werkplaats - 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap bevat 30 interviews met ruim 350 foto's met bijschriften en is verkrijgbaar in de (online)boekhandel of via www.manenwerkplaats.nl.